Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelsk rasisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset har vedtatt en lov som vil nekte palestinere i Israel å gifte seg med hvem de vil. Gifter de seg med en palestiner fra Vestbredden, Gaza eller andre steder utenfor Israel, vil de måtte flytte fra landet eller bo atskilt fra ektefellen. For den utkårede vil verken få statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Israel.

Den omstridte loven gikk igjennom i Knesset med 53 mot 25 stemmer. Den israelske regjeringen forsvarer den ut fra «sikkerhetshensyn». Innenriksminister Avraham Poraz sa torsdag at mange palestinere som har kommet seg over grensa til Israel gjennom ekteskap, har deltatt i terroraksjoner. Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'tselem dreier det seg om tjue personer, av 100000 som gjennom ekteskap har fått israelsk statsborgerskap siden 1993.

Menneskerettighetsorganisasjoner bekriver Knessets vedtak som rasistisk. Dagsavisens Midtøsten-korrespondent Roger Hercz skriver at kritikerne sammenlikner den nye loven med nazistenes beryktede Nürnberg-lover. Den venstreorienterte israelske politikeren Yossi Sarid, som tidligere har vært regjeringsmedlem, kaller loven en juridisk forbrytelse mot menneskeheten.

I underkant av 20 prosent av den israelske befolkningen er palestinere. De har stemmerett i Israel, men diskrimineres både politisk, økonomisk og kulturelt. Både denne diskrimineringen og den palestinske oppstanden på Vestbredden og i Gaza har ført til en radikalisering av den palestinske befolkningen i Israel. Men denne radikaliseringen blir ikke mindre ved å nekte palestinerne sjøl å velge ektefelle.

Mange kritikere mener at dette er enda et forsøk på å holde tallet på den palestinske befolkningen i Israel så lavt som mulig. Uansett går det an å snu denne saken på hodet. Hva hadde skjedd hvis et land hadde vedtatt at man mistet sitt statsborgerskap ved å gifte seg med en israelsk jøde? Den israelske regjeringen ville gjort det klart at dette var antisemittisme. Det hadde vi vært helt enige med israelske myndigheter i.