Israelsk romfartøy krasjet på månen

Det var planlagt at fartøyet skulle lande på månen i dag. Det gikk ikke som forventet.

KRASJLANDING: Ifølge nyhetsbyrået AFP har et romfartøy fra Israel krasjet under et forsøk på å lande på månen. Video: NASA Vis mer

Det irsaelske romfartøyet Beresheet krasjet under et forsøk på å lande på månen. Dermed måtte romfartsorganisasjonen SpaceIL erkjenne at måneferden ikke hadde gått som de håpet.

MÅNEN: Bildet er tatt av romfartøyet i forkant av den mislykkede landingen. Foto: Space IL/Handout via REUTERS
MÅNEN: Bildet er tatt av romfartøyet i forkant av den mislykkede landingen. Foto: Space IL/Handout via REUTERS Vis mer

- Hvis du først ikke lykkes, så prøv igjen, sa statsminister Benjamin Netanyahu, som var til stede hos SpaceIL under landingen.

- Antiklimaks

Fartøyets motor sviktet rett før det nådde månens overflate. Da motoren kom i gang igjen, var farten for høy. I tillegg ble radiokontakten brutt.

Beresheet ble knust til biter i sammenstøtet med månens overflate, forteller Opher Doron, som leder det statseide selskapet Israel Aerospace Industries.

- Et antiklimaks, sier Mikael Töyrä, som er prosjektleder for svenske Esrange Space Center, ifølge Expressen.

Det svenske romfartsselskapet SCC er involvert i prosjektet. Deres personal ser til for at farkosten kan kommunisere med jorden, skriver avisa.

FLORIDA: Det israelske romfartøyet Beresheet ble skutt opp med en rakett av typen Falcon 9 i Florida i februar. Foto: Terry Renna / AP / NTB scanpix
FLORIDA: Det israelske romfartøyet Beresheet ble skutt opp med en rakett av typen Falcon 9 i Florida i februar. Foto: Terry Renna / AP / NTB scanpix Vis mer

Skutt opp i februar

Det ubemannede romfartøyet ble sendt opp i jordbane med en Falcon 9-rakett fra Elon Musks selskap SpaceX fra Cape Canaveral i Florida 21. februar.

Siden da har Beresheet gått inn i stadig større elliptisk bane rundt jorda. Det var planlagt at fartøyet skulle lande på månen i dag, altså 11. april.

Det 585 kilo tunge fartøyet er på størrelse med en vaskemaskin. Det har med seg instrumenter for å studere månens magnetiske felter. Med seg har Beresheet også en tidskapsel med blant annet hundrevis av digitale filer og en hebraisk bibel på størrelse med en mynt.

Hadde den israelske romferden gått som planlagt, ville Beresheet blitt det første fartøyet skutt opp av en privateid rakett som hadde landet kontrollert på månen.

BERESHEET: Det israelske fartøyet Beresheet skulle etter planen bli det første private romfartøyet som lander på månen. Foto: AP Photo/Ariel Schalit
BERESHEET: Det israelske fartøyet Beresheet skulle etter planen bli det første private romfartøyet som lander på månen. Foto: AP Photo/Ariel Schalit Vis mer