Israelsk romorganisasjon mener Iran bløffer om romapen

Beviset: En manglende vorte.

HVOR ER VORTEN? Bildet til venstre skal vise apekatten etter at den kom tilbake fra verdensrommet. Bildet til høyre før. Foto: AP og AFP PHOTO / IRNA / MOHAMMAD AGAH / NTB scanpix
HVOR ER VORTEN? Bildet til venstre skal vise apekatten etter at den kom tilbake fra verdensrommet. Bildet til høyre før. Foto: AP og AFP PHOTO / IRNA / MOHAMMAD AGAH / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Iran hevdet tidligere denne uka at de hadde sendt en levende ape ut i verdensrommet.

Men nå stiller en israelsk romekspert spørsmål ved historien.

Han mener bildene av apen som ble tatt i det den skulle sendes ut, og de som ble tatt etter at den kom tilbake, neppe kan vise samme dyr, skriver Telegraph.

Hvor er vorten? Apekatten som iranerne hevder de sendte ut hadde lyst hår og en rød vorte over det ene øyet. Bildene fra «hjemkomsten» viste en ape med tilsynelatende mørkere hår og tilsynelatende heller ingen vorte.

- Det ser ut som to forskjellige apekatter. Nesa og alt er forskjellig, sier Yariv Bash, leder i Space Israel, en organisasjon som jobber for at Israel skal bli «det tredje landet som tar seg til månen».

Avisa skriver at Bash mener dette viser at den originale apen enten døde. Eller så var det aldri noen utskytning. Han mener en romtur ikke kan forklare de fysiske forandringene som tilsynelatende skal ha skjedd.

Vise fram Apestuntet ble av mange sett på som et iransk forsøk på å vise fram sin missilteknologi, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Grunnen til bekymringen er at dette kan vise at Iran har missilteknologi som kan brukes til å frakte atomvåpen.

- Oppskytningen var nok et stort skritt framover innenfor romteknologi og biologisk forskning, noe som noen få land har monopol på, skrev myndighetene i Iran i en pressemelding etter utskytingen.

Den lille apen som skal ha blitt sendt ut i verdensrommet, ble avbildet da den var bundet fast i et sete, og da den skal ha blitt fraktet om bord i raketten som skal ha fått navnet «Pishgam» (Pioner).

Irans forsvarsdepartement annonserte utskytningen samtidig som verdensmaktene prøver å finne en tid og et sted for å starte forhandlinger med Iran, som skulle handle om landets atomprogram.

FORSØKSDYR: Slik ble apen presentert ved utskyting. Foto: EPA / STRINGER / NTB scanpix
FORSØKSDYR: Slik ble apen presentert ved utskyting. Foto: EPA / STRINGER / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer