Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelsk soldat anklages for å ha drept ubevæpnet palestiner. Nå krangler hans eget folk om han er en helt eller en morder

Engasjerer Israel - helt til toppen av styre og stell.

LIGGER DØD I GATA: Israelske soldater vokter liket til en drept palestiner i Hebron på Vestbredden. Et dødsfall som har satt sinnene i kok i Isral. Foto: NTB Scanpix
LIGGER DØD I GATA: Israelske soldater vokter liket til en drept palestiner i Hebron på Vestbredden. Et dødsfall som har satt sinnene i kok i Isral. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at en video som skal vise en israelsk soldat drepe en palestinsk knivmann mens han ligger uskadeliggjort på bakken dukket opp på skjærtorsdag, har debatten rast i Israel, ifølge Washington Post.

Om soldaten er en helt eller en morder har engasjert helt til toppen av både politisk og militært styre og stell - og mannen ble fredag framstilt for en militær domstol, mistenkt for drap.

Evakuert - så drept En video tatt av den israelske menneskerettighetsgruppa B'Tselem viser palestineren ligge skadet på bakken bare minutter etter at han angrep og skadet en israelsk soldat i Hebron. Palestineren blir evakuert av israelsk helsepersonell, med soldatene vrimlende rundt. Et par minutter etterpå blir han likevel skutt en gang til og drept mens han ligger helt i ro på bakken.

Soldaten har forklart at han trodde at mannen han skjøt hadde på seg en bombevest.

Nå kjekles det heftig rundt handlingene hans.

Den israelske hæren, IDF, har fordømt drapet og sagt at «en soldats handlinger ikke kan lastes hele hæren», og Israels forsvarsminister Moshe Yaaloon sier at skytingen er «et brudd på hærens verdier og krigsetikk».

Men soldaten har støtte fra 50 000 mennesker som har signert et internettopprop til støtte for ham - i tillegg til undervisningsminister Naftali Bennett og til dels statsminister Benjamin Netanyahu.

Kabinettkrangel Under et kabinettmøte søndag brøt det ifølge Washington Post ut en krangel mellom undervisningsministeren og statsministeren.

Førstnevnte krevde at Netanyahu skulle gripe inn på vegne av soldaten og kritiserte militæret for å frigi navnet til soldaten til media. Han anklaget også statsministeren for å ikke gi nok støtte til israelske soldater.

Ifølge den israelske avisa Haaretz svarte Netanyahu slik på den verbale slagsiden:

- Jeg har alltid gitt min støtte til soldatene og har ledet flere soldater i krig enn deg, så ikke belær meg om dette.

Netanyahu fordømte først drapet i harde ordelag sist torsdag, men har siden moderert seg kraftig i det som tolkes som en støtte til soldaten, ifølge Haaretz.

- Å sette spørsmålstegn ved IDFs moral er hårreisende og uaksepabelt. IDF-soldater må håndtere blodtørstige mordere under vanskelige forhold, sier statsministeren nå, ifølge avisa.

Ber om FN-gransking Ifølge Washington Post har palestinere drept 29 israelere og 5 utenlandske statsborgere siden 1. oktober i fjor, mens 180 palestinere skal i det samme tidsrommet ha mistet livet enten etter å ha angrepet israelere eller i kamper med israelsk militære.

PLOs generalsekretær Saeb Erekat ber nå FN granske «israelske utenomrettslige drap på palestinere» i forbindelse med den såkalte kniv-intifadaen, skriver NTB. 

Erekat la fram kravet om gransking da han mandag møtte FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, bulgareren Nikolaj Mladenov.

Hebron, hvor også angrepet på torsdag fant sted, er et av de mest utsatte stedene. Israel okkuperte Hebron under seksdagerskrigen i 1967 og året etter slo en gruppe bosettere seg ned i sentrum av byen. Drøyt 500 israelske bosettere bor i dag i sentrum av Hebron, voktet av israelske soldater og omgitt av rundt 170 000 palestinere.

Bosetternes nærvær i Hebron har i alle år vært en konstant kime til konflikt, og fra flere hold i Israel har det lenge vært tatt til orde for å kaste dem ut med makt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart