IKKE KOSHER: Ifølge jødiske spiseregler kan man ikke spise svin. Det fikk en israelsk soldat smertelig erfare. Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE
IKKE KOSHER: Ifølge jødiske spiseregler kan man ikke spise svin. Det fikk en israelsk soldat smertelig erfare. Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCEVis mer

Israelsk soldat arrestert etter å ha spist bestemors skinkesandwich

Bestemora ville ta fengselsstraffen for ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte store overskrifter da det tidligere denne uka ble kjent at en israelsk soldat var arrestert etter å ha spist en sandwich som inneholdt svinekjøtt.

Soldaten, som nylig ankom Israel fra USA, ble dømt til å sone i et militærfengsel i elleve dager etter å ha spist sandwichen som bryter med loven, melder AFP, som siterer en lokal radiostasjon.

Avgjørelsen førte til ramaskrik i sosiale medier, og det tok ikke lange tiden før det israelske forsvaret (IDF) innrømmet at de hadde gjort en feil og reverserte avgjørelsen.

- Vi tok feil. Straffen som ble gitt soldaten er kansellert og han vil bli løslatt, skriver IDF-talsmann Moti Almoz på Facebook-siden sin.

Sandwichen ble ifølge en lokal radiostasjon gitt soldaten av hans bestemor. Da barnebarnet ble arrestert tilbød hun seg å ta straffen for ham.

Jødiske spiseregler definerer mat som enten kosher (tillatt) eller treif (ødelagt, uren og derfor forbudt).

Bare ikke-kjøttetende husdyr, som har kløvde hover og er drøvtyggere, er kosher. Svinekjøtt faller dermed utenfor matvarene som er kosher.