Israelsk spionring avslørt i USA

Amerikanske myndigheter har sprengt en israelsk spionring, som kan ha skygget al-Qaida-medlemmer på amerikansk jord uten å informere myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hemmelig amerikansk regjeringsrapport om spionasjevirksomheten inneholder materiale som kan tyde på at israelerne hadde kunnskap om al-Qaida som de ikke brakte videre i tiden før 11. september. Rapporten ble skrevet i juni 2001, det vil si før angrepene fant sted.

Det var det Paris-lokaliserte nyhetsbrevet Intelligence Online som mandag skrev at så mange som 120 israelske spioner er arrestert eller utvist og at etterforskningen fortsetter.

Opprullingen begynte i februar 2001 og pågår fortsatt, ifølge rapporten.

En FBI-talsmann avviste historien som vrøvl samme dag. -Det var overhodet ingen spionring, sa han.

Men tirsdag kunne den anerkjente avisen Le Monde bekrefte historien og komme med nye opplysninger.

- Et omfattende israelsk spionasjenettverk som opererte på amerikansk jord, er blitt sprengt, skriver avisen.

Langsiktig

Redaktør for Intelligence Online, Guillaume Dasquie, sier det ikke fremgår av rapporten hva israelerne var ute etter.

- Rapporten viser at det hemmelige nettverket var innblandet i flere etterretningsoperasjoner. Det var et langsiktig prosjekt, ikke en engangsaffære, sa han.

Le Monde trykker utdrag fra innledningen til rapporten, blant annet med en kommentar om at kvinnene vanligvis var svært attraktive.

Florida

Over en tredel av de mistenkte israelerne bodde i Florida, hvor minst 10 av 19 al-Qaida terrorister også bodde. Minst fem av dem bodde i Hollywood, Florida, hvor den antatte lederen av selvmordsangrepene, Mohammad Atta, bodde sammen med fire andre. Videre bodde to israelere i Fort Lauderdale, nær Delray Beach, hvor noen av al-Qaidas folk bodde midlertidig.

- Dette sammenfallet kan ligge bak amerikanernes oppfatning om at israelernes oppgave var å skygge al-Qaida terrorister uten å informere føderale myndigheter, skriver Le Monde.

Avisen viser til at TV-stasjonen Fox News i desember meldte at Israel sendte agenter til USA for å advare om en alvorlig trussel, men at de ikke hadde nok konkret informasjon til at amerikanerne kunne anvende den.

Pågår

Rapporten er skrevet for justisdepartementet av DEA, Innvandringsetaten, INS, FBI og luftvåpenet. Den navngir flere av israelerne.

- Nettverket hadde blinket seg ut noen av de mest sensitive steder i USA, skriver Intelligence Online. Israelerne skal ha presentert seg som kunststudenter og forsøkt å komme seg inn ved å tilby kunst.

Alle var i alderen 22-30 år. De skal ha holdt kontakt med israelske informasjonsselskaper lokalisert i USA som har føderale institusjoner som kunder.

Pollard

Den mest alvorlige spionsaken så langt mellom Israel og USA var avsløringen av Jonathan Pollard i 1986. Han arbeidet med etterretning i marinen, og skal ha forsynt Israel med materiale som både i omfang og hemmelighet overgår det meste

Begrunnelsen for at Israel spionerte på sin beste og viktigste allierte var at Reagan-administrasjonen ikke ga Israel all den informasjonen landet trengte for å forsvare seg.

Forsvarsminister Cap Weinberger var rasende og saken kostet Israel enormt mye goodwill. Flere forsøk på benådning av Pollard har ikke ført fram.

NTB