- Israelsk statsterrorisme

Forfatteren Jan Guillou mener palestinerne har folkeretten på sin side, og at Israels brudd er så omfattende at den må betegnes som statsterrorisme. - Palestinerne har samme rett til å forsvare seg som nordmennene hadde under den andre verdenskrig, skriver Guillou.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kommentarartikkel i svenske Aftonbladet går Jan Gulliou hardt ut mot den svenske statsministeren, Göran Persson som har uttrykt støtte til Israels aksjoner inne på palestinsk område.

Guillou skriver at alle frihetsbevegelser har vært kalt terrorister inntil de har seiret.

- Da den algirske opprørslederen Ben Bella for første gang møtte vestlig presse ble han overøst med spørsmål om umoralske voldsmetoder. Han svarte at han gjerne skulle bytte ut alle sine bombesmuglende kvinner mot stridsvogner, bombefly og artilleri, de mer politisk korrekte våpen som den franske kolonimakten brukte, skriver Guillou.

Han mener det samme skjer i Ramallah på Vestbredden. Amerikanske medier spør den palestinske presidenten, Yasser Arafat, om hva han gjør for å stoppe volden. Arafat sitter i Israelsk husarrest, omringet av israelske stridsvogner.

- At israelske Apache-helikoptre skyter raketter rett inn i flyktningeleire, at israelske stridsvogner ødelegger hver eneste politistasjon hos den okkuperte befolkningen, eller at israelske soldater stiller opp palestinske politimenn mot en vegg og henretter dem med ild fra automatvåpen, bortfører hele den mannlige befolkningen som fanger i byen Ramallah, river bygninger og ødelegger avlinger - ikke noe av dette opprører vesten like mye som de svakeres vold. Historien gjentar seg med uhyggelig nøyaktighet, skriver Guillou.

Han mener det er palestinerne som har folkeretten på sin side i konflikten, og at den palestinske motstanden er lovlig.

- De har samme rett til å forsvare seg mot okkupantene som dansker og nordmenn hadde under andre verdenskrig, skriver Guillou.

Forfatteren mener det er den israelske okkupasjonsmakten som forbryter seg mot folkeretten.

- Den israelske kriminaliteten er så omfattende at den uten videre må betegnes som statsterrorisme, skriver Guillou.

Les hele kommentaren til Jan Guillou her.

<B>RAMALLAH I DAG: En israelsk soldat på post ved bosetningen Psagot ser ut over byen Ramallah. Sentrum av byen ble truffet av israelske granater i dag. Israel har utvidet aksjonen og har nå tatt full kontroll over hele Ramallah og gått inn i Betlehem og flere andre palestinske byer.
<B>UT MOT ISRAEL: Forfatteren Jan Guillou mener palestinerne har folkeretten på sin side.