Israelsk UD avlyser møte med Norges representanter

Dette håndtrykket kan være årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et møte mellom utenriksråd Aron Abramovich i det israelske utenriksdepartementet og den norske statssekretæren Raymond Johansen, Jonas Gahr Støres høyre hånd, har blitt avlyst på kort varsel.

Israelerne har ikke gitt Norge noen konkret begrunnelse for den oppsiktsvekkende avlysningen - utover at de ikke har tid.

- Vi fikk beskjed om at møtet med utenriksråden ikke lar seg gjennomføre likevel i dag, og at de hadde andre, mer presserende oppgaver. Det tar vi bare til etterretning, sier Johansen til Dagbladet.no.

Han mener det «ikke er grunn til å spekulere» i årsakene til den svært uvanlige avlysningen.

På lørdag offentliggjorde statsminister Jens Stoltenberg at Norge, som det første vestlige landet i, normaliserer forholdet til palestinernes samlingsregjering og opphever begrensningene på politisk og økonomisk kontakt med regjeringen.

Både Israel og USA har i helga gått knallhardt ut mot den Hamas-ledede samlingsregjeringen, og avfeid enhver mulighet for samarbeid på det nivå Norge legger opp til. I går ble Raymond Johansen også den første høyerestående representanten for et vestlig land som møtte Hamas-lederne siden boikotten som ble innført i fjor.

- Setter dere avlysningen i sammenheng med dette?

- Jeg tror ikke det er avgjørende. Jeg hadde sett fram til møtet med UD på embetsnivå, men drar nå fra Jerusalem til Tel Aviv og tar sikte på at de andre møtene, som er med politikere, går som planlagt, sier Johansen.

FØRST UTE: I går møtte statssekretær Raymond Johansen statsministeren for de palestinske selvstyremyndighetene,  Ismail Haniyeh fra Hamas. Foto: SCANPIX
FØRST UTE: I går møtte statssekretær Raymond Johansen statsministeren for de palestinske selvstyremyndighetene, Ismail Haniyeh fra Hamas. Foto: SCANPIX Vis mer

Etter planen skal han senere i dag treffe blant annet presidentkandidaten fra det israelske arbeiderpartiet og Israels viseforsvarsminister Ephraim Smeh.

- Det ser jeg fram til, og da skal vi diskutere Norges posisjoner og holdninger, sier statssekretæren til Dagbladet.no på telefon fra Israel.