Israelsk ulykkesfly spredte farlig gass i Amsterdam

TEL AVIV (NTB-AFP): Det israelske flyselskapet El Al innrømmet i dag at flyet som styrtet i Amsterdam i oktober 1992 fraktet kjemikalier som skal kunne brukes til å produsere nervegass. Mange innbyggere i bydelen der flyet styrtet har mistet håret eller lider av mer alvorlige sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uforklarlige sykdomstilfeller og mystiske hvitkledte menn blant redningsmannskapene har tidligere ført til spekulasjoner om at det var plutonium eller annet kjernefysisk materiale om bord i fraktflyet, som var av typen Boeing 747.

Israels samferdselsminister Shaul Yahalom har bedt luftfartsverket i landet om å sette i verk en ny gransking for å finne ut hva lasten besto av. 47 mennesker omkom da flyet styrtet. De fleste av dem oppholdt seg i to boligblokker som ble ødelagt.

Innbyggerne i bydelen Bijlmermeer der flyet styrtet er mer syke enn gjennomsnittsbefolkningen i Nederland, og dette har bidratt til spekulasjonene om hva som var om bord i det israelske flyet. Mange har mistet håret eller lider av mer alvorlige sykdommer.

Nervegass

El Al-talsmann Nahman Kleiman sa torsdag at det var et parti dimetyl metylfosfonat (DMMP) om bord i flyet, da det styrtet i boligblokkene like etter avgang fra lufthavnen utenfor Amsterdam.

Det nederlandske samferdselsdepartementet har også bekreftet at flyet, som var på vei fra New York til Tel Aviv via Amsterdam, hadde et parti DMMP om bord. Den israelske aviser Maariv skriver at nederlandske etterforskere fikk en israelsk liste over lasten like etter ulykken.

Ifølge avisen NRC Handelsblad er DMMP en hovedingrediens i nervegassen sarin. Stoffet skulle brukes av Israels biologiske institutt i Ness Ziona utenfor Tel Aviv, går det fram av fraktpapirer avisen har fått tak i. Den mener instituttet omfatter et militært produksjonsanlegg som lager kjemiske og biologiske våpen.

Tillatelse

Avisen skriver at det var 240 liter DMMP om bord i flyet. Kleiman ville ikke bekrefte disse opplysningene, men sa at sivile fly har tillatelse til å frakte det kjemiske stoffet.

Instituttet i Ness Ziona var nylig gjenstand for en intens offentlig debatt, fordi det hadde planer om å utvide produksjonsanlegget i byen. Borgermesteren gikk rettens vei for å få stanset planene, og israelsk høyesterett hindret til slutt utbyggingen, i hvert fall inntil videre.

Kjemiske våpen?

Nederlandske eksperter er enige om at det uvanlig store partiet DMMP kan forklare hvorfor det spredte seg en sterk søt lukt på ulykkesstedet. El Al forsøkte å bortforklare lukten ved å hevde at det var et parti parfyme om bord.

Aviser i Nederland mener DMMP-partiet i flyet bekrefter mistankene om at Israel ikke bare har kjernevåpen, men også produserer kjemiske våpen. En talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu har tilbakevist disse påstandene.