Israelsk ulykkesfly spredte farlig gass i Amsterdam

TEL AVIV (NTB-AFP): Det israelske flyselskapet El Al innrømmet i dag at flyet som styrtet i Amsterdam i oktober 1992 fraktet kjemikalier som skal kunne brukes til å produsere nervegass. Mange innbyggere i bydelen der flyet styrtet har mistet håret eller lider av mer alvorlige sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Uforklarlige sykdomstilfeller og mystiske hvitkledte menn blant redningsmannskapene har tidligere ført til spekulasjoner om at det var plutonium eller annet kjernefysisk materiale om bord i fraktflyet, som var av typen Boeing 747.

Israels samferdselsminister Shaul Yahalom har bedt luftfartsverket i landet om å sette i verk en ny gransking for å finne ut hva lasten besto av. 47 mennesker omkom da flyet styrtet. De fleste av dem oppholdt seg i to boligblokker som ble ødelagt.

Innbyggerne i bydelen Bijlmermeer der flyet styrtet er mer syke enn gjennomsnittsbefolkningen i Nederland, og dette har bidratt til spekulasjonene om hva som var om bord i det israelske flyet. Mange har mistet håret eller lider av mer alvorlige sykdommer.

Nervegass

El Al-talsmann Nahman Kleiman sa torsdag at det var et parti dimetyl metylfosfonat (DMMP) om bord i flyet, da det styrtet i boligblokkene like etter avgang fra lufthavnen utenfor Amsterdam.

Det nederlandske samferdselsdepartementet har også bekreftet at flyet, som var på vei fra New York til Tel Aviv via Amsterdam, hadde et parti DMMP om bord. Den israelske aviser Maariv skriver at nederlandske etterforskere fikk en israelsk liste over lasten like etter ulykken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer