VEKKER OPPSIKT: Pro-israelske demonstranter protesterer nær Israels ambassade i Brussel i Belgia. Israel har bemerket seg med oppsiktsvekkende uttalelser om Brasil, og spesiell propaganda rettet mot Europa. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK
VEKKER OPPSIKT: Pro-israelske demonstranter protesterer nær Israels ambassade i Brussel i Belgia. Israel har bemerket seg med oppsiktsvekkende uttalelser om Brasil, og spesiell propaganda rettet mot Europa. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCKVis mer

Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

Israelsk diplomati sjokkerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brasil har fordømt Israels maktbruk på Gaza, og mener Israels makt overfor palestinerne er uforholdsmessig. På torsdag valgte de også å kalle hjem sin ambassadør i Israel. Saken har ført til det man bare kan omtale som en snurt israelsk utenrikstalsmann.

- Dette er en uheldig demonstrasjon på hvorfor Brasil, en økonomisk og kulturell gigant, forblir en diplomatisk dverrg, sier det israelske utenriksdepartementets talsmann Yigal Palmor, ifølge Jerusalem Post.

Raljerer over VM-tap - Den moralske relativismen ved dette trekket gjør at Brasil er en irrelevant partner i diplomatisk sammenheng. Det er et land som skaper problemer framfor å bidra til en løsning, er Palmor sitert på i avisa.

Han skulle imidlertid dra det enda lenger. Overfor Wall Street Journal (krever abonnement) begynner han i tillegg å dra inn Brasils smått historiske 7-1-tap i semifinalen mot Tyskland i VM på hjemmebane tidligere i sommer. Her sikter han til Brasils uttalelse om at Israels makt overfor Palestina er uproporsjonal.

- Dette er ikke fotball. Hvis en fotballkamp ender uavgjort, kan du tenke deg den er proporsjonal, men når den ender 7-1 er den uproporsjonal. Jeg beklager å måtte si det, men det er ikke sånn i det virkelige liv og i internasjonal rett, er Yigal Palmor sitert på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil har vært klare på at de mener den eskalerende volden på Gaza er uakseptabel, og har også bedt flere land i Sør-Amerika om å kalle hjem sine ambassadører.

Det kan bety mye for Israels posisjon i Sør-Amerika, der Brasil er svært toneangivende. Blant annet fulgte flere land på kontinentet etter da Brasil anerkjente staten Palestina i 2010.

Europa-propaganda Et annet diplomatisjokk sendt fra Israel, er et bilde den israelske ambassaden i Irland delte på Twitter i går.

På en fotomontasje, med teksten «Israel, den frie verdens siste bastion», har ambassaden lagt inn bilder av kjente europeiske landemerker.

Forskjellen er bare at de blant annet har fotomanipulert blant annet Mona Lisa-maleriet med en burka og rakett og skrevet «Israel nå. Paris neste».

Statuen av «Den lille havfruen» i København er utstyrt med et AK-47-maskingevær.

Også Michelangelos David i Firenze er utstyrt med eksplosiver rundt liver og et arabisk skjerf rundt hodet.

Molly Malone-statuen
i Dublin har også blitt kledd opp i en heldekkene Nikab.

Talsmann for utenriksdepartementet i Israel, Paul Hirschson, sa dette til Telegraph om bildet som ble lagt ut.

- Israel oppfordrer våre diplomater til å ha personlige Twitter-kontoer. Dette bilder er ikke en del av vår offisielle strategi, og personlig likte jeg det ikke, sier han.

SJOKKERER: Dette propagandabildet, lagt ut av israels irske ambassade, sjokkerte Twitter-brukere før det ble slettet. Skjermdump: Twitter
SJOKKERER: Dette propagandabildet, lagt ut av israels irske ambassade, sjokkerte Twitter-brukere før det ble slettet. Skjermdump: Twitter Vis mer