VEKKER OPPSIKT: Pro-israelske demonstranter protesterer nær Israels ambassade i Brussel i Belgia. Israel har bemerket seg med oppsiktsvekkende uttalelser om Brasil, og spesiell propaganda rettet mot Europa. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK
VEKKER OPPSIKT: Pro-israelske demonstranter protesterer nær Israels ambassade i Brussel i Belgia. Israel har bemerket seg med oppsiktsvekkende uttalelser om Brasil, og spesiell propaganda rettet mot Europa. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCKVis mer

Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

Israelsk diplomati sjokkerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brasil har fordømt Israels maktbruk på Gaza, og mener Israels makt overfor palestinerne er uforholdsmessig. På torsdag valgte de også å kalle hjem sin ambassadør i Israel. Saken har ført til det man bare kan omtale som en snurt israelsk utenrikstalsmann.

- Dette er en uheldig demonstrasjon på hvorfor Brasil, en økonomisk og kulturell gigant, forblir en diplomatisk dverrg, sier det israelske utenriksdepartementets talsmann Yigal Palmor, ifølge Jerusalem Post.

Raljerer over VM-tap - Den moralske relativismen ved dette trekket gjør at Brasil er en irrelevant partner i diplomatisk sammenheng. Det er et land som skaper problemer framfor å bidra til en løsning, er Palmor sitert på i avisa.

Han skulle imidlertid dra det enda lenger. Overfor Wall Street Journal (krever abonnement) begynner han i tillegg å dra inn Brasils smått historiske 7-1-tap i semifinalen mot Tyskland i VM på hjemmebane tidligere i sommer. Her sikter han til Brasils uttalelse om at Israels makt overfor Palestina er uproporsjonal.

- Dette er ikke fotball. Hvis en fotballkamp ender uavgjort, kan du tenke deg den er proporsjonal, men når den ender 7-1 er den uproporsjonal. Jeg beklager å måtte si det, men det er ikke sånn i det virkelige liv og i internasjonal rett, er Yigal Palmor sitert på.

Brasil har vært klare på at de mener den eskalerende volden på Gaza er uakseptabel, og har også bedt flere land i Sør-Amerika om å kalle hjem sine ambassadører.

Det kan bety mye for Israels posisjon i Sør-Amerika, der Brasil er svært toneangivende. Blant annet fulgte flere land på kontinentet etter da Brasil anerkjente staten Palestina i 2010.

Europa-propaganda Et annet diplomatisjokk sendt fra Israel, er et bilde den israelske ambassaden i Irland delte på Twitter i går.

På en fotomontasje, med teksten «Israel, den frie verdens siste bastion», har ambassaden lagt inn bilder av kjente europeiske landemerker.

Forskjellen er bare at de blant annet har fotomanipulert blant annet Mona Lisa-maleriet med en burka og rakett og skrevet «Israel nå. Paris neste».

Statuen av «Den lille havfruen» i København er utstyrt med et AK-47-maskingevær.

Også Michelangelos David i Firenze er utstyrt med eksplosiver rundt liver og et arabisk skjerf rundt hodet.

Molly Malone-statuen
i Dublin har også blitt kledd opp i en heldekkene Nikab.

Talsmann for utenriksdepartementet i Israel, Paul Hirschson, sa dette til Telegraph om bildet som ble lagt ut.

- Israel oppfordrer våre diplomater til å ha personlige Twitter-kontoer. Dette bilder er ikke en del av vår offisielle strategi, og personlig likte jeg det ikke, sier han.

SJOKKERER: Dette propagandabildet, lagt ut av israels irske ambassade, sjokkerte Twitter-brukere før det ble slettet. Skjermdump: Twitter
SJOKKERER: Dette propagandabildet, lagt ut av israels irske ambassade, sjokkerte Twitter-brukere før det ble slettet. Skjermdump: Twitter Vis mer