Israelske barn lærer å bruke gassmaske

Den israelske familien Mantcura har gassmasker og bomberom. Palestinerne i nabolaget har ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KALANDIA/JERUSALEM (Dagbladet): Familien Mantcuras lufttette tilfluktsrom er gjort klart i tilfelle Irak angriper Israel:

Fem gassmasker. Over 40 liter vann. Dobøtte, medisiner, lommelykt, radio, madrasser og masse mat.

Dette er varer som gjør at familien kan være stengt inne i rommet i tre dager.

- Jeg er redd. Under Golfkrigen i 1991 var vi flere ganger i tilfluktsrommet med gassmaskene på. Og det kan skje igjen snart. Jeg tror Irak vil angripe oss, siden vi er USAs allierte, sier mamma Jill Mantcura (33).

Israels byggeforskrifter sier at alle nye leiligheter skal ha et lufttett rom i tilfelle angrep.

Gassmaske-opplæring

Israels myndigheter sender i disse dager ut en brosjyre der de forteller hva innbyggerne skal gjøre ved en mulig krig.

I forrige uke kom Jills 11-årige datter, Sarai, hjem fra skolen og fortalte at de hadde lært å bruke gassmasker og å sette sprøyter med motgift mot kjemiske våpen.

- Jeg holdt på å få sjokk. Men samtidig er det jo også bra at barna blir klar over hva som kan skje. Og heldigvis virker det som om vi voksne er mer engstelige enn barna, sier Jill.

Skremmende

- Er du redd for at Irak vil angripe Israel?

- Jeg vil helst ikke snakke om det, fordi jeg ikke vil at det skal skje, sier 11-årige Sarai.

Under Golfkrigen i 1991 sendte Irak 39 scudraketter mot Israel. Ingen ble drept i angrepene.

- Den gangen var jeg gravid med Sarai. Det var skremmende. Jeg var alene hjemme en fredag kveld, da alarmen gikk. Jeg kunne ikke gå ut, så jeg satt der alene i et lufttett rom med gassmaska på. Jeg håper at jeg aldri vil oppleve noe slikt igjen, sier Jill Mantcura.

- Bor i fengsel

Bare ti minutter unna huset til Jill Mantcura ligger den israelske sjekkposten Kalandia. Her står israelske soldater og bestemmer hvem som kan dra inn og ut av byen Ramallah. Nesten ingen biler får kjøre ut av Ramallah, så de fleste palestinerne må gå.

Dagbladet møter søstrene Nabila (26) og Hannah Eskafi (20). De to bor i Jerusalem, men er på vei til Ramallah for å besøke Nabilas forlovede.

- Soldatene har nektet oss hver dag. Jeg får nesten aldri se ham, sukker Nabila.

Men denne dagen går det bra. Søstrene får komme inn i Ramallah. Når vi spør om de to kvinnene har begynt å forberede seg til en mulig krig, ler de hånlig.

- Vi har ikke arbeid eller penger. Vi bor i fengsler, der jødene holder oss innestengt. Hvordan tror du vi kan kjøpe ekstra vann eller mat? spør Nabila Eskafi.

- Kan ikke gjøre noe

Noen hundre meter bortenfor sjekkposten sitter 75-årige Fuad Khader utenfor butikken sin.

Han har det ikke travelt.

- Ingen kommer hit og handler. For folk har ikke jobber, og dermed ingen penger, sier 16-barnsfaren.

Varehyllene i butikken er fulle av støv. Mange av hyllene er også tomme, for Fuad har ikke råd til å kjøpe inn nye varer.

- Alle palestinere venter nå på krigen i Irak - som vi ikke vil ha. Men som med alt annet i våre liv, er det ikke noe vi kan gjøre. Vi bare ber til Gud om at vi en gang får leve et liv i fred, sier Fuad.

GASSMASKE-OPPLÆRING: Ei jente på skolen i byen Holon lærer seg å bruke gassmaske. I løpet av de siste ukene har den israelske hæren gitt skolebarna grundig innføring i hvordan de skal bruke maskene i tilfelle Irak sender raketter mot Israel.
KLARE FOR KRIG: Mamma Jill Mantcura (33) viser sine barn Pinny (9), Sarai (11) og Shira (7) en av gassmaskene hun har skaffet i tilfelle et irakisk angrep på Israel.