Israelske bosettere får mer pengestøtte fra staten

Enn andre israelere får.

BOSETTERE PÅ VESTBREDDEN: I bakgrunnen sees den jødiske bosettingen Adam nord for Jerusalem. I juni ble det vedtatt å bygge 1450 nye leiligheter på Vestbredden. 50 er godkjente og skal bygges i Adam. Foto: EPA/ATEF SAFADI
BOSETTERE PÅ VESTBREDDEN: I bakgrunnen sees den jødiske bosettingen Adam nord for Jerusalem. I juni ble det vedtatt å bygge 1450 nye leiligheter på Vestbredden. 50 er godkjente og skal bygges i Adam. Foto: EPA/ATEF SAFADI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israelske bosettere i de okkuperte palestinske områdene får betydelig mer pengestøtte fra staten enn det andre israelere får.

Befolkningsveksten i bosetningene er samtidig tre ganger så høy som i Israel, viser en rapport fra Israeli European Policy Network.

De israelske bosetningene i områdene som ble okkupert i 1967 er et brudd på Genèvekonvensjonene og fordømmes av et samlet verdenssamfunn.

Statlige overføringer utgjør nå 34,7 prosent av budsjettet til israelske kommuner, men i bosetningene er andelen hele 57 prosent, viser rapporten.

- Til tross for at det har pågått fredsforhandlinger, er antallet bosettere på Vestbredden de siste 20 årene mer enn doblet. Vekstraten i bosetningen har vært mye høyere enn i befolkningen for øvrig, konstaterer Israeli European Policy Network.

- Denne økningen hadde ikke funnet sted uten aktiv støtte fra samtlige israelske regjeringer i denne perioden, påpeker de i rapporten.

Det bor i dag om lag 500.000 bosettere i områdene Israel okkuperte i 1967, rundt 200.000 av dem i Øst-Jerusalem.

Verdenssamfunnet med USA i spissen krever øyeblikkelig stans i byggingen, men israelske myndigheter argumenterer med at bosetningene må utvides for å tillate «naturlig vekst».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer