Israelske bosettere får mer pengestøtte fra staten

Enn andre israelere får.

BOSETTERE PÅ VESTBREDDEN: I bakgrunnen sees den jødiske bosettingen Adam nord for Jerusalem. I juni ble det vedtatt å bygge 1450 nye leiligheter på Vestbredden. 50 er godkjente og skal bygges i Adam. Foto: EPA/ATEF SAFADI
BOSETTERE PÅ VESTBREDDEN: I bakgrunnen sees den jødiske bosettingen Adam nord for Jerusalem. I juni ble det vedtatt å bygge 1450 nye leiligheter på Vestbredden. 50 er godkjente og skal bygges i Adam. Foto: EPA/ATEF SAFADIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske bosettere i de okkuperte palestinske områdene får betydelig mer pengestøtte fra staten enn det andre israelere får.

Befolkningsveksten i bosetningene er samtidig tre ganger så høy som i Israel, viser en rapport fra Israeli European Policy Network.

De israelske bosetningene i områdene som ble okkupert i 1967 er et brudd på Genèvekonvensjonene og fordømmes av et samlet verdenssamfunn.

Statlige overføringer utgjør nå 34,7 prosent av budsjettet til israelske kommuner, men i bosetningene er andelen hele 57 prosent, viser rapporten.

- Til tross for at det har pågått fredsforhandlinger, er antallet bosettere på Vestbredden de siste 20 årene mer enn doblet. Vekstraten i bosetningen har vært mye høyere enn i befolkningen for øvrig, konstaterer Israeli European Policy Network.

- Denne økningen hadde ikke funnet sted uten aktiv støtte fra samtlige israelske regjeringer i denne perioden, påpeker de i rapporten.

Det bor i dag om lag 500.000 bosettere i områdene Israel okkuperte i 1967, rundt 200.000 av dem i Øst-Jerusalem.

Verdenssamfunnet med USA i spissen krever øyeblikkelig stans i byggingen, men israelske myndigheter argumenterer med at bosetningene må utvides for å tillate «naturlig vekst».

Palestinerne mener argumentet om naturlig vekst bare er et påskudd for å tilegne seg mer palestinsk jord, før en eventuell avtale om opprettelse av en palestinsk stat blir inngått.

(NTB)