Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelske krigsfly traff ambulanser

Mens tre sårede pasienter var i ferd med å flyttes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): Seks førstehjelpere ble såret i angrepet. Dermed måtte ni sårede fraktes til sjukehus.

Dette er det mest alvorlige Libanons Røde Kors har opplevd hittil i den tretten dager lange krigen. Hendelsen ser ut til å være et soleklart brudd på Genève-konvensjonen.

Mens bilene sto på Martyrenes torg i byen Qana, kjent fra «Bryllupet i Kana» i Bibelen, fikk de israelske flyene inn to direkte treff, ett på hver av ambulansene som sto noen meter fra hverandre.

-  Begge bilene var tydelig og synlig merket med røde kors på tak og sider, og de hadde lys på taket. Alt dette er synlig på lang avstand. De bar også flagget til Røde Kors, sier Georges Kettaneh til Dagbladet. Han er sjef for alle ambulansene til Libanons Røde Kors.

-  Er det mulig israelerne kan ha tatt feil og ikke sett at dette var Røde Kors?

-  Ikke mulig! Du kan ikke ta feil, svarer han utvetydig.

To fulltreffere

Klokka var 22.45 søndag kveld da Røde Kors sendte en ambulanse med tre sårede fra en familie som var rammet i sitt hjem; faren Ahmad Fawaz (40), sønnen Ali Fawaz (7) og bestemora Jamile Fawaz (70). De var alle ved bevissthet og ikke livstruende skadet. De kom til byen Tibnine, sørøst for Tyr, men legene der fant det best å sende dem til Tyr. Midtveis mellom Tibnine og Tyr skulle de hentes av en annen ambulanse som kom dem i møte fra Tyr.

FULLTREFFER:Israelske bombefly smadret i går to av ambulanser til Røde Kors på oppdrag i sør-Libanon-  Begge bilene var tydelig og synlig       merket med røde kors på tak og sider, og de hadde lys på taket. Alt dette er synlig på lang avstand. De bar også flagget til Røde Kors, sier Georges Kettaneh. Han er sjef for alle ambulansene til Libanons Røde Kors. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet
FULLTREFFER:Israelske bombefly smadret i går to av ambulanser til Røde Kors på oppdrag i sør-Libanon- Begge bilene var tydelig og synlig merket med røde kors på tak og sider, og de hadde lys på taket. Alt dette er synlig på lang avstand. De bar også flagget til Røde Kors, sier Georges Kettaneh. Han er sjef for alle ambulansene til Libanons Røde Kors. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet Vis mer

Det skjedde i Qana, der de to bilene møttes klokka 23.15 på Martyrenes torg. De to bilene stilte seg noen meter fra hverandre. De seks førstehjelperne fra Røde Kors skulle bære bårene over fra den ene til den andre bilen da begge bilene ble truffet av hvert sitt missil. Begge bilene ble ødelagt.

Beinet revet av

Faren, Ahmad Fawaz, lå fremdeles i den ene bilen da den ble truffet. Det ene beinet hans ble revet av mens han lå på båra. Han ble først ansett som død, men det viste seg at han overlevde. Sønnen Ali fikk nye alvorlige skader i ryggen. Man fryktet for hans liv, men også han overlevde. I går kveld var gutten på vei til Beirut for å opereres der.

De seks fra Røde Kors, som alle er frivillige, fikk splinter fra missilene over hele kroppen. Mouhammad Hassan ble også rammet i nakken, og man fryktet for hans liv og i beste fall full lammelse. Men han så i går kveld ut til å klare seg.

Dermed måtte to nye ambulanser sendes fra Tyr til Qana, nå for å hente ni sårede.

Nært på

-  Takk Gud, vi tror alle har overlevd, sier Georges Kettaneh til Dagbladet.

Han forteller om flere skremmende opplevelser de siste dagene. Søndag middag var en ambulanse i Kafra, mellom Tibnine og Tyr, for å bringe to sårede gutter til sjukehus da flere missiler slo ned like ved. En sivil bil rett foran ambulansen fikk et direkte treff og kjørte rett ut og styrtet i dalsida. I landsbyen Sidikin ble en annen sivil bil rett foran den samme ambulansen truffet, noe som førte til at de to bilene kolliderte. To personer i de sivile bilene ble drept. ambulansen fortsatte, og i landsbyen Hanaweh ble en person på motorsykkel truffet og fikk hodet blåst rett av foran de hjelpeløse førstehjelperne i bilen fra Røde Kors.

-  Hva er dette? Tror Israel at Røde Kors står i ledtog med Hizbollah, driver med våpentransport eller noe?

-  Ikke tale om! Det tror de ikke. Det er jeg sikker på, sier Kettaneh.

-  Hva tror du dette er? Er det bare krigens tilfeldigheter?

-  Jeg vet ikke, ærlig talt. Jeg følger alle mine oppdrag. Jeg prøver å analysere. Ligger det et budskap til oss i dette? spør han.

Angrepet i Qana kommer til å bli tatt opp etter fastsatte prosedyrer med Israel av Røde Kors, får Dagbladet bekreftet.

-  Dette er det alvorligste vi har opplevd. Vi har aldri hatt direkte treff før. Treff nær oss, ja, men ikke dette, sier Georges Kettaneh.