VIL BRYTE BLOKADEN: I juli ble "Tahrir", som hadde planlagt å bryte blokaden av Gazastripa, stanset av greske myndigheter før aktivistene fikk lagt fra kai. Nå er skipet, i tillegg til et annet, på vei mot palestinsk farvann på nytt, og Israel har sendt ut tre krigsskip for å avbryte aksjonen. Giorgos Toutoudakis/REUTERS
VIL BRYTE BLOKADEN: I juli ble "Tahrir", som hadde planlagt å bryte blokaden av Gazastripa, stanset av greske myndigheter før aktivistene fikk lagt fra kai. Nå er skipet, i tillegg til et annet, på vei mot palestinsk farvann på nytt, og Israel har sendt ut tre krigsskip for å avbryte aksjonen. Giorgos Toutoudakis/REUTERSVis mer

Israelske krigsskip på vei mot pro-palestinsk konvoi

Kaller forsøket på å nå Gazastripa en provokasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det israelske forsvaret sier de har gjort nødvendige forberedelser «for å forsøke å stoppe skipene».

Oberstløytnant i forsvaret, Avital Leibovich, vil ikke kommentere hvordan skipene skal stanses. Likevel sier hun:

- Vi er nødt til å vurdere situasjonen, og se hvorvidt vi står overfor voldelige passasjerer.

Det israelske forsvaret på vei Hun beskriver innseilingen som en provokasjon, og sier at Israel har tilbudt seg å laste av hjelpeforsyningene og levere det i Gaza, ifølge Al Jazeera.

Den kanadiske båten «Tahrir» og den irske «MV Saoire» er så langt det siste forsøket på å bryte gjennom den fire år lange israelske blokaden, og de to skipene med aktivister la fra kai i Tyrkia på onsdag.

10.30 i dag morges var skipene 120 kilometer fra Gaza. Ombord på et av skipene, er Al Jazeeras journalist Casey Kauffman, og ifølge Kauffman ble de kort tid etter kontaktet av tre israelske krigsskip som var på vei mot dem.

Ombord på skipene er det en del hjelpeforsyninger, men Kauffman sier at aksjonen først og fremst dreier seg om å vise solidaritet.

- De som har organisert dette, føler at folket på Gazastripa trenger solidaritet mer enn de trenger veldedighet, sier han.

- Vil nå Gaza Det er tilsammen 27 personer ombord de to skipene, deriblant seks journalister.

Begge skipene var del av aksjonen som i juli i år ble stanset av greske myndigheter.

- Alle ombord er innstilt på å nå Gaza, sier Kauffman, og legger til at aksjonen ikke vil være bortkasta selv om skipene blir stanset av det israelske forsvaret.

- Det vil uansett skape oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza, og blokaden av Gazastripa, sier han.