Israelske krigsskip tvang båt til å endre kurs

Båten var på vei mot Gazastripen med hjelpesendinger og jødiske aktivister.

BLE STANSET Katamaranen Irene befant seg tirsdag like ved Gazastripen, men ble stanset av israelsk militære. Bildet er tatt idet båten forlot Kypros søndag. Foto: Reuters/SCANPIX
BLE STANSET Katamaranen Irene befant seg tirsdag like ved Gazastripen, men ble stanset av israelsk militære. Bildet er tatt idet båten forlot Kypros søndag. Foto: Reuters/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
To israelske krigsskip tvang tirsdag formiddag båten til å endre kurs, men uten at båten ble raidet, opplyser en person på Gazastripen som er med på å organisere turen.

- De overga seg fordi de ble omringet. De hadde ikke noe valg, sier Amjad al-Shawa.

Båten ble deretter tvunget til å sette kursen mot den israelske havnebyen Ashdod.

Britisk båt Blant passasjerene er en 82-årig jøde som overlevde holocaust, og en israeler hvis datter ble drept i et palestinsk selvmordsangrep i Jerusalem i 1997.

Båten, som har navnet Irene og seiler under britisk flagg, ble tidligere på dagen kontaktet av israelsk militære som ba den om å endre kurs.

Ikkevoldelig linje En av aktivistene sa da at de ville følge en ikkevoldelig linje, men at de uansett ikke vil hjelpe israelerne med å få båten inn til en israelsk havn istedenfor Gazastripen.

Turen blir organisert av «Jews for Justice for Palestinians», som har base i London. Flere kjente briter er blant støttespillerne. Blant dem er Marion Kozak, moren til Labours nye leder Ed Miliband og tidligere utenriksminister David Miliband. Deres avdøde far var selv jøde med polske røtter.

(NTB)