Israelske ledere frykter straffeoppgjør i utlandet

Israel har kartlagt stater hvor israelske politikere og militære risikerer å bli straffeforfulgt for krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste den israelske regjeringen i går. Via en israelsk radiokanal advarte utenriksdepartementet alle israelske ledere mot å besøke land hvor rettssystemet kan gi dem problemer.

Kartleggingen er et forsøk på å beskytte tjenestemenn mot den europeiske trenden med å justere lovverket slik at utlendinger kan bli dømt for krigsforbrytelser uansett hvor de er begått, skriver den britiske avisa Guardian i dag.

Risikoen for at israelske tjenestemenn blir straffeforfulgt i utlandet har vakt bekymring i Israel, som har vært en sterk pådriver for at naziforbrytere fra den andre verdenskrig skal kunne stilles for retten i et hvilket som helst land. Nå mener Israel at lovverket åpner for en politisering av det internasjonale kriminelle rettssystemet. Landene det blir advart mot er ikke offentliggjort, men det antas at det blant annet dreier seg om Spania, Storbritannia og Belgia.

Belgisk forsvar

I går ble det også kjent at statsminister Ariel Sharon har hyret en belgisk forsvarsadvokat som skal forsvare ham mot anklagene om at han er ansvarlig for massakre på palestinske flyktninger i Libanon for snart 20 år siden. Sharon har tidligere ignorert anklagene som to belgiske og en libanesisk advokat har fremmet overfor en belgisk domstol på vegne av dem som overlevde massakren.

Belgiske domstoler skal også vurdere å reise sak mot Israels hærsjef Dan Halutz som har ledet angrep i de palestinske områdene i løpet av de siste ti månedene. Samtidig vurderer Belgia å endre lovverket sitt slik at man ikke kan stille sittende statsledere for retten.

- Skader Israel

- Dette er forsøk på å skade Israel og det jødiske folk, derfor har vi satt i verk tiltak for å stoppe faren, sa Sharon på israelsk radio i går.

I Danmark har menneskerettsforkjempere krevd at Israels nye ambassadør Carmi Gillon enten blir stilt for retten eller at utnevnelsen ikke godtas fordi han i et intervju forsvarte bruk av tortur.

Israel bruker nå saken til å illustrere hvor utsatt israelere er. Det danske justisdepartementet sa onsdag at Gillon kommer til å få diplomatisk immunitet når han tiltrer som ambassadør neste måned.

(NTB)