Israelske og palestinske fellespatruljer gjenopptas

Israelske militære og palestinske politifolk skal gjenoppta fellespatruljene på den okkuperte Vestbredden og i Gaza, opplyste israelsk radio tidlig i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen ble tatt på et møte mellom forhandlere for de to partene sent onsdag ved grenseposten Erez i Gazastripen. Den felles patruljeringen opphørte da det palestinske opprøret startet for tre måneder siden.

Israels transportminister Amnon Lipkin-Shahak, som ledet den israelske delegasjonen, sa etter møtet at samtalene var vellykket. Resultatene blir raskt evaluert av Ehud Baraks indre kabinett.

Foruten Lipkin-Shahak deltok også lederen for etterretningsorganisasjonen Shin Beth og kommandantene for det sørlige og sentrale militærdistriktet i Israels delegasjon. På palestinsk side ledet sjefforhandler Saeb Erakat delegasjonen, som også inkluderte sikkerhetssjefene Mohammad Dahlan og Ahmed Ji bril, samt militære ledere.

Møtet var et resultat av samtaler mellom Lipkin-Shahak og president Yasser Arafat tirsdag kveld. Dahlan sa at samtalene tirsdag var mer vellykket enn møtet mellom Israel, palestinerne og CIA i Egypt i helgen.

Palestinerne håper at samtalene kan føre til at blokaden av de palestinske områdene blir opphevet. Israel på sin side krever at voldsbruk fra palestinernes side stanser før forhandlinger om en fredsavtale gjenopptas.

Utålmodig Albright

I USA sa en frustrert og utålmodig utenriksminister Madeleine Albright rett ut til Israel og palestinerne at det er nå de har sjansen til å bli enig om en fredsavtale.

- Tidspunktet for en avgjørelse er definitivt akkurat nå, sa talsmannen for utenriksdepartementet, Richard Boucher, etter at Albright opplyste at reisen som spesialutsendingen Dennis Ross skulle ta til Midtøsten, var utsatt på ubestemt tid.

Albright sa at Ross fortsatt planla å reise, men ville vente på resultatet av møter som pågikk mellom Israel og palestinerne om uroen i de okkuperte områdene.

Clinton har lagt fram for partene en fredsplan som innebærer opprettelsen av en palestinsk stat i Gaza og på 95 prosent av Vestbredden. Palestinerne skulle også få kontroll over arabiske deler av det okkuperte Øst-Jerusalem og Tempelhøyden i Gamlebyen.

Men betingelsen er at de oppgir retten til nærmere 4 millioner flyktninger til å vende tilbake til Israel. De må også akseptere at noen store blokker med jødiske bosettinger blir, mens en del mindre bosettinger og alle bosettingene i Gaza blir oppgitt.

Israel har akseptert planen som grunnlag for videre forhandlinger, men palestinerne har avvist den.

Statusrapport

Etter hvert som håpet om å få til en fredsavtale innen president Bill Clinton går av svinner, konsentrerer Clinton seg mer om å utarbeide iallfall en avtale eller statusrapport om hva som hittil er oppnådd under forhandlinger og samtaler, som han kan overlate til etterfølgeren George W. Bush. Slik vil han prøve å sikre at prosessen fortsetter.

Men først ønsker han å oppnå en reduksjon av volden i regionen, som han ser som en betingelse for at forhandlingene kan gjenopptas.

Tirsdag kom Albright med krass kritikk av høyrelederen Ariel Sharons påstand i en jødisk-ortodoks ukeavis om at Oslo-avtalen er død.

Albright sa at dette er positivt galt og at den sju år gamle fredsplanen fortsatt er gyldig.

- Vi tror at Oslo-avtalen er grunnlaget for et svært viktig arbeid og noe som har skapt mulighetene for en avtale, sa hun.

Albright skal møte Lipkin-Shahak i Paris fredag under sin siste reise til Europa før hun går av. Det er også en mulighet for at hun møter den palestinske samarbeidsministeren Nabil Shaath.

(NTB)