Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelske politikere ber Europa anerkjenne Palestina

- Redd oss fra våre egne ledere, er bønnen fra en gruppe politikere og skikkelser på venstresiden.

 MEKLET FOR FRED:  Avraham Burg (til venstre) var i 2002 på besøk i Frankrike i et forsøk på å skape fred mellom Palestina og Israel. Nå står han bak en oppfordring til europeiske ledere om å anerkjenne den palestinske staten. Foto: (AP Photo/Laurent Rebours)
MEKLET FOR FRED: Avraham Burg (til venstre) var i 2002 på besøk i Frankrike i et forsøk på å skape fred mellom Palestina og Israel. Nå står han bak en oppfordring til europeiske ledere om å anerkjenne den palestinske staten. Foto: (AP Photo/Laurent Rebours) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gruppe på 20 fra den israelske venstresiden ber europeiske land og FN anerkjenne Palestina som stat i september, melder Le Monde.

En av initiativtakerne er Avraham Burg, som tidligere har vært president i Knesset. I et åpent brev viser politikerne blant annet til at Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet i fjor høst konkluderte med at palestinerne har institusjonene som behøves for å danne en stat.

Gruppen går også ut mot statsminister Benjamin Netanyahus tale i den amerikanske Kongressen, som de mener viste regjeringens uforsonlige holdning.

-  Intet press fra USA De hevder også at USA ikke øver noe reelt press på Israel, til tross for Barack Obamas nye linje.

- Som israelere slår vi fast vi at den dagen palestinerne erklærer sin uavhengighet som en suveren stat som vil leve i fred med Israel, vil vi støtte denne erklæringen, heter det i brevet ifølge Le Monde.

Brevet er underskrevet av flere politiske skikkelser, blant annet tidligere justisminister Michael Ben Yair.

-  Redd oss fra våre ledere - Videreføringen av kolonialismen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem viser at den israelske regjeringen bruker fredsprosessen som en avledningsmanøver i stedet for en måte å løse konflikten på, heter det.

- Vi ønsker å forklare europeerne, etter det katastrofale besøket til Netanyahu i Washington, at det er deres ansvar å redde oss fra våre ledere. Hvis de sier ja til en palestinsk stat i september har vi en sjanse til å hindre ytterligere blodsutgytelser og få liv i fredsprosessen igjen, sier Hillel Ben-Sasson, en av underskriverne.

Men som Le Monde påpeker ser ikke dette ut til å være en utbredt oppfatning i Israel. En meningsmåling Haaretz presenterer viser at 47 prosent mener Netanyahus Washington-besøk var vellykket, mens bare 10 prosent har motsatt oppfatning.