- Israelske sikkerhetsvakter som skjøt er uten skyld

Bonn: De israelske sikkerhetsvaktene som drepte tre kurdere under en demonstrasjon ved det israelske konsulatet i Berlin, kan ikke anklages for å ha gjort noe galt, mener det tyske utenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De to vaktene, som i tillegg såret en rekke andre kurdere, var ikke skyldige og har diplomatisk immunitet, ifølge utenriksdepartementet, som sier at beslutningen er basert på Wien-konvensjonen om diplomatiske stasjoner.

I Israel sa sjefen for sikkerhetstjenesten Shin Beth at de to vil bli overført til en annen post i et annet land enn Tyskland.

Vaktene åpnet ild mot kurderne onsdag da de angivelig trengte seg inn i konsulatet og prøvde å ta en kvinnelig ansatt som gissel. Kurderne demonstrerte mot Israels angivelige medvirkning i bortføringen av PKK-lederen Abdullah Vcalan tirsdag.

- Ikke involvert

I Israel har statsminister Benjamin Netanyahu gitt ordre til etterretningstjenesten Mossad om å underrette kurderne om at Israel vil holde seg unna konflikten mellom Tyrkia og kurderne.

Netanyahu har bedt Mossad om uformelt å gi beskjed til ledende figurer i den kurdiske separatistbevegelsen PKK at Israel heller ikke var involvert i bortføringen av Vcalan, ifølge avisen Haaretz.

Mossad-sjefen Ephraim Halevy har gått til det uvanlige skritt å sende et brev til alle Mossad-ansatte for å understreke at Mossad ikke hadde jaktet på Vcalan, ikke visste at han var i Kenya og derfor ikke hadde noe med Tyrkias bortføring av ham å gjøre.

Samtidig meldte Jerusalem Post at Tyrkia har advart Israel mot samtaler med PKK. Den tyrkiske ambassadøren i Israel sa at enhver kontakt med PKK ville være en grov feil.

(NTB-DPA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer