Israelske soldater avslørte gigantisk våpenlast fra Iran

Hevder Iran skulle supplere Hizbollah med tunge våpen.

VÅPENFUNN: Granater og landminer var bare noe av det som ble funnet ombord på skipet Francop, som skal ha hatt retning mot Syria. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH/Scanpix
VÅPENFUNN: Granater og landminer var bare noe av det som ble funnet ombord på skipet Francop, som skal ha hatt retning mot Syria. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Israelske myndigheter sier at noen av landets kommandosoldater har beslaglagt det som skal være omkring 300 tonn iranske våpen - deriblant flere typer raketter, missiler, granater og antitankvåpen.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble skipet Francop stoppet, og de angivelige våpnene beslaglagt, utenfor kysten av Kypros.

Hebraisk
Israelske myndigheter sier beslaget, det største i israelsk historie, var ment for Hizbollah-geriljaen i Libanon.

Beholderne våpnene skal være funnet i var påtegnet «I. R. Iranian Shipping Lines Group».

Skipspersonalet understreker ifølge flere medier at de kun var kurerer - og ikke sto til ansvar for eventuelt farlig innhold og hva dette senere kunne brukes til.

På en av boksene sto det, ifølge israelske myndigheter, «122 mm-rakett» på hebraisk.

Press
Hizbollah brukte et stort antall 122 mm Katyusha-raketter under den månedlange krigen mot Israel i 2006. Omkring 1200 mennesker ble drept, mange av dem sivile og omkring 160 på israelsk jord.

TAR FUNNET I ØYESYN: Forsvarsminister Ehud Barak inspiserer funnet, som Iran og Syria nekter å ta ansvar for. Foto: REUTERS/Asaf Ravitz/Israel's Ministry of Defence/Handout/Scanpix
TAR FUNNET I ØYESYN: Forsvarsminister Ehud Barak inspiserer funnet, som Iran og Syria nekter å ta ansvar for. Foto: REUTERS/Asaf Ravitz/Israel's Ministry of Defence/Handout/Scanpix Vis mer

Israelske diplomater er nå blitt instruert i å bruke funnet til å be deres kontakter utøve press mot Iran, skriver Haaretz.

Avisa har kartlagt skipets rute, og slår fast at det var ment å legge til kai i Latakia i Syria, etter å ha forlatt det iranske sjøknutepunktet Bandar Abbas for omkring ti dager siden.

Byen er hovedsete for den iranske marinen.

Advarer
Leder for Det internasjonale atomenergibyrået Mohamed ElBaradei advarer overfor iranske Press TV på det sterkeste mot et israelsk angrep på Iran, og sier dette kan gjøre Midtøsten om til et flammehav.

- Iran er nøkkelen til et stabilt Midtøsten, blir ElBaradei sitert på.

Både Syria og Iran sier beskyldningene er grunnløse, og at det ikke var noen våpen ombord i skipet. De to sier skipet kun var lastet med handelsvarer, men at pirater kan ha skyld i våpenfunnet.

Francop er 137 meter langt, 22 meter bredt, bygget i 2003 og registrert i Antigua og Barbuda.

TUNGT LASTET: Francop forlot Iran for omkring 10 dager siden. Foto: REUTERS/IDF/Handout/Scanpix
TUNGT LASTET: Francop forlot Iran for omkring 10 dager siden. Foto: REUTERS/IDF/Handout/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer