- Israelske soldater banket opp palestinske barn

Israelere forteller om militæroperasjon på Vestbredden.

BAKBUNDET: - Det finnes soldater som mener at man må stramme remmene så hardt man kan, slik at hendene ikke får blod. Det tar ikke lang tid før hendene blir blå, sier en av sersjantene i vitneforklaringen. Her soldater på patrulje på Vestbredden. Foto: Nasser Shiyoukhi/Scanpix
BAKBUNDET: - Det finnes soldater som mener at man må stramme remmene så hardt man kan, slik at hendene ikke får blod. Det tar ikke lang tid før hendene blir blå, sier en av sersjantene i vitneforklaringen. Her soldater på patrulje på Vestbredden. Foto: Nasser Shiyoukhi/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Palestinere helt ned i 14-årsalderen ble bakbundet og banket opp i en militæroperasjon på Vestbredden tidligere i år, forteller to israelske sersjanter.

De to sersjantene tilhører Kfir-brigaden, som 26. mars gjennomførte en operasjon i landsbyen Hares på den okkuperte Vestbredden.

Vitneforklaringene til de to sersjantene kommer i forbindelse med en militær gransking av angivelige overgrep mot palestinere som ble pågrepet i operasjonen.

Begge sersjantene sier at de pågrepne ble hardt bakbundet med plastremmer.

- Det finnes soldater som mener at man må stramme remmene så hardt man kan, slik at hendene ikke får blod. Det tar ikke lang tid før hendene blir blå, sier en av sersjantene i vitneforklaringen, som den britiske avisen The Independent har fått tilgang til.

- Flere uskyldige

Sersjanten forteller at om lag 150 palestinere ble pågrepet i operasjonen, de yngste ikke mer enn 14 år gamle. Palestinerne ble bundet og påsatt bind for øynene og deretter tatt med til den lokale skolen.

De israelske soldatene ble fortalt at operasjonen hadde som mål å hindre ungdommene i landsbyen i å kaste steiner på en nærliggende jødisk bosetning, men sersjanten sier at det var åpenbart at flere av de pågrepne ikke hadde gjort noe galt.

- De ble holdt på skolen i etterretningsøyemed, slår sersjanten fast.

- Slått på toalettet

Han forteller også at mange av fangene ble mishandlet i timene de ble holdt på skolen.

- Soldatene tok fangene med til toalettet. Der ble de slått og overøst med skjellsord uten grunn. De tok med en palestiner på toalettet for at han skulle få urinere. Han ble deretter slått så han falt i bakken. Palestineren var bakbundet og hadde bind for øynene. Han ble mishandlet kun fordi han var araber. Han var kanskje 15 år gammel, sier sersjanten.

Han forteller at han så mange soldater som satte kneet i en palestiner av kjedsomhet.

- Man står der i timevis uten å gjøre noe og ender opp med å banke opp folk.

- Soldater stjal

Den andre sersjanten forteller om en «fanatisk atmosfære» under operasjonen der flere hus ble gjennomsøkt.

- Vi gikk inn i boligene og snudde opp ned på alt. Vi fant ingen våpen og endte opp med å konfiskere kjøkkenkniver, sier han og legger til at enkelte soldater stjal fra husene de gjennomsøkte, selv om familiene som bodde der, var svært fattige og hadde lite av verdi.

Vitneforklaringene kommer i kjølvannet av oberst Itai Virobs uttalelser om at vold mot palestinere kan tolereres om det gagner målet med operasjonen. Virob er leder av Kfir-brigaden, og uttalelsene hans har skapt stor debatt i Israel.

(NTB)