PÅ VEI TIL GAZA: Lasteskipet Rachel Corrie. Foto: EPA/FREEGAZA.ORG
PÅ VEI TIL GAZA: Lasteskipet Rachel Corrie. Foto: EPA/FREEGAZA.ORGVis mer

Israelske soldater bordet «Rachel Corrie»

Lasteskipet nektet å stoppe. Ingen skal være skadd i konfrontasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Lasteskipet «Rachel Corrie» var på vei til Gaza med hjelpesendinger og aktivister.

(Den fortløpende dekningen er nå avsluttet - se fullstendig artikkel.)

11.45: Israelerne hevder de fikk «tillatelse» til å gå ombord. Skipet vil nå bli brakt til Ashdod der lasten vil bli gjennomsøkt før hjelpesendingen - igjen ifølge israelerne - vil bli fraktet til Gaza til lands.

11.40: Den israelske tv-stasjonen Kanal 2 melder at skipet er bordet. Bordingen skal ha skjedd «fredelig» uten at det ble ytt motstand. Det er ikke kommet melding om personskader. (via Haaretz)

11.21: «Per akkurat nå har Rachel Corrie ikke blitt bordet», skriver talspersoner for de israelske styrkene på Twitter.

11.15: Talspersoner for den israelske marinen ser ut til å benekte at skipet har blitt bordet.

11.00: Skipet skal ha blitt «overtatt med makt» av israelske styrker - ifølge aktivistene i @freegazaorg. Meldingen er i skrivende stund ikke bekreftet uavhengig, og vi tar alle forbehold. I morges kom uriktige meldinger om at skipet var bordet basert på at man mistet kommunikasjonen med kapteinen.

10.50: Sky News melder at «Rachel Corrie» for fjerde gang har ignorert en anmodning fra den israelske marinen om gå til Ashdod i stedet for Gaza.

10.25: Ubekreftede meldinger fra aktivister går ut på at kapteinen på «Rachel Corrie» skal ha tilbudt marinen å gjennomsøke skipet til sjøs, men fikk avslag. (Israelerne har tidligere i dag anmodet skipet om å gå til havnebyen Ashdod).

10.05: Skipet skal nå være rundt 30 nautiske mil fra Gaza. Alt tyder på at israelerne venter med å aksjonere til fartøyet er i israelsk farvann, omlag 6 nautiske mil (11 kilometer) unna.

09.50: Det ser ut til at aktivistene bekrefter at de har fått melding om å gå til Ashdod, og at de ikke har tenkt å følge oppfordringen. «Så langt har fredsaktivistene nektet å gå til Ashdod. Israelsk marine forbereder seg på å stoppe dem med vold om nødvendig», melder @freegazaorg på Twitter.

09.43: Ifølge Free Gaza Movement uttaler en talsmann for israelerne at de håper de ikke blir nødt til å bruke makt, men at de vil bruke alle midler for å stoppe «Rachler Corrie».

09.25: «Rachel Corrie» har for tredje gang blitt bedt over radio om å legge til i Ashdod, men har igjen ignorert meldingen, ifølge twitterfeeden til det israelske militæret. - Hvis de ikke gir oss noe annet valg, blir vi nødt til å borde skipet, har oberstløytnant Avital Liebovich uttalt til nyhetsbyrået Reuters.

09.20: CNNs Midtøsten-korrespondent Ben Wedeman meldte tidligere i dag på Twitter at marineaktiviteten i havna i Gaza er mer intens enn normalt som følge av skipet som er på vei.  Nå skal det imidlertid være svært rolig mens «alle venter på Rachel Corrie».

09.15: Det har ikke kommet noen nye meldinger om situasjonen i Middelhavet. Flere har spekulert i om israelerne vil vente med å borde «Rachel Corrie» til det er i israelsk territorialfarvann, det vil si mindre enn 24 nautiske mil (44 km) fra kysten.

08.30: En talsperson for IDF sier ifølge Haaretz at det israelske militæret nå forbereder seg på å måtte borde skipet dersom det fortsetter mot Gaza.

08.18:
Rachel Corrie har ignorert to anrop fra den israelske marinen, ifølge det israelske forsvaret IDF.

IDF sendte følgende melding til skipet:

- Dette er den israelske marinen. Dere nærmer dere et fiendtlig område under marineblokade. Gaza-området og Gaza havn er stengt for all maritim trafikk. Israelske myndigheter støtter levering av humanitær hjelp til den sivile befolkningen på Gazastripen og inviterer dere til å legge til ved Ashdod havn. Levering av utstyr i henhold til myndighetenes reguleringer vil bli gjort via transport på land og under deres observasjon. Etterpå kan dere returnere til deres hjemland i skipet dere kom.

En talsperson for IDF sier i en uttalelse at skipets kaptein valgte å ignorere forslaget om å legge til ved Ashdod.

07.50:
Israelske styrker har ennå ikke bordet skipet, men har bedt skipet om å identifisere seg selv. De har hittil ikke kommet med noen advarsel.

07.15: Israelske styrker (IDF) har tatt kontakt med Rachel Corrie og ber dem om å identifisere seg selv, noe som er vanlig, opplyser en talsperson for IDF.

De israelske skipene har ikke utsendt noe advarsel til skipet ennå. Skipet ligger nå 50 miles - omtrent 64 kilometer - utenfor kysten.

Israelske myndigheter krever at skipet legger til ved kaia i Ashdod i Israel. Dette har aktivistene nektet for, men IDF sier de vil forhindre at Rachel Corrie kommer seg til Gaza via sjøveien.

- Rachel Corrie blir invitert til Ashdod-kaia, og kan overføre bistanden til transport på land.

Irlands utenriksminister Michael Martin forhandlet tidligere i dag fram en avtale med Israel om at skipet kunne levere nødhjelpen, men først etter kontroll i Ashdod. Denne avtalen nektet aktivistene å godta:

- Vi vil ikke være en del av en avtale som gjør at vi legitimerer blokaden av Gaza, sa den irske aktivisten Jenny Graham.

Nå ser det likevel ut som at de må innom Ashdod.

(Les fra toppen av artikkelen for de siste oppdateringene.)

NEKTER Å STOPPE: Lasteskipet Rachel Corrie. AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix
NEKTER Å STOPPE: Lasteskipet Rachel Corrie. AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix Vis mer