Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelske soldater brukte 11-åring som levende åte

- Overgrepene er for mange til å gå i detalj, sier FN-utsending.

UNGT OFFER: Amira Abu al-Qerem (15) får besøk på sykehuset av sin onkel, etter å ha blitt et av mange sivile ofre i krigen i Gaza. Hun ble offer for et flyangrep i byen Tel al-Hawa, hvor israelske soldater skal ha brukt barn som levende skjold. Foto: Jerry Lampen/REUTERS/Scanpix
UNGT OFFER: Amira Abu al-Qerem (15) får besøk på sykehuset av sin onkel, etter å ha blitt et av mange sivile ofre i krigen i Gaza. Hun ble offer for et flyangrep i byen Tel al-Hawa, hvor israelske soldater skal ha brukt barn som levende skjold. Foto: Jerry Lampen/REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Menneskerettighets- eksperter hos FN har avslørt flere graverende detaljer om oppførselen til den israelske hæren under konflikten i Gaza.

Menneskelig skjold
For få dager siden kom det fram hvordan soldatene brukte bilder av døde barn, voldtektsofre og gravide lik som motiv på humoristiske t-skjorter.

Den israelske avisen Haaretz skriver nå at FN har avdekket at en 11 år gammel palestinsk gutt har blitt brukt som menneskelig skjold av israelske soldater.

Hendelsen fant sted i byen Tel al-Hawa.

Brukt som åte
Gutten skal ha blitt beordret til å gå foran israelske soldater gjennom gatene, for å unngå at disse ble truffet av palestinsk ild.

Gutten skal også ha blitt brukt som åte når soldatene skulle gå inn i flere bygg.

SJOKKERT: FN-talskvinne Radhika Coomaraswamy. Foto: Pradeep Shrestha/AFP/Scanpix
SJOKKERT: FN-talskvinne Radhika Coomaraswamy. Foto: Pradeep Shrestha/AFP/Scanpix Vis mer

Ifølge FNs spesialutsending for barn i væpnede konflikter, Radhika Coomaraswamy skal episoden ha funnet sted den 15. januar.

- Dette er bare en av mange graverende hendelser vi har dokumentert, uttalte Coomaraswamy.

- Har drept barn

Spesialutsendingen sa at israelske soldater også hadde skutt og drept palestinske barn, skutt mot et hus hvor de hadde bedt sivile om å skjule seg og knust et hjem hvis eneste beboere var en kvinne og et barn.

- Overgrepene har blitt begått nærmest på daglig basis. Det er for mange til å gå i detalj, sa Coomaraswamy.

Professor Richard Falk fra California, som arbeider med krigens folkerett i Gaza på vegne av FN, uttaler at han lover å ta opp FNs observasjoner på et møte i FNs sikkerhetsråd i kveld.

Motvillig Hamas
Også Hamas har ifølge Coomaraswamy blitt beskyldt for å bruke menneskelige skjold.

Dette har FN ikke klart å bekrefte enda, men undersøkelser blir ifølge Haaretz utført fortløpende.

Hamas var, i motsetning til Israel, ikke villige til å undersøke beskyldningene, konstaterte FN-utsendingen.

ØDELEGGELSER: To palestinske politifolk etterforsker ødeleggelsene etter et israelsk angrep på Tel al-Hawa. Foto: Ahmed Jadallah/REUTERS/Scanpix
ØDELEGGELSER: To palestinske politifolk etterforsker ødeleggelsene etter et israelsk angrep på Tel al-Hawa. Foto: Ahmed Jadallah/REUTERS/Scanpix Vis mer

Angrep sykehus
Al-Jazeera rapporterer om flere beskyldninger mot de israelske hærstyrkene.

Organisasjonen Physicians for Human Rights (PHR) har kartlagt at Israel har angrepet totalt 34 medisinske institusjoner under Gaza-offensiven.

Dette skal ha hindret palestinske leger å gi livsnødvendig førstehjelp.

16 leger drept
En rapport organisasjonen la frem siterer også WHO, som avslører at totalt 16 palestinske leger eller annet medisinsk personell har blitt drept mens de var på jobb.

Israel understreket at de hadde bedt sine styrker utføre sine operasjoner på en så human måte som mulig, men ville ellers ikke kommentere tallene.

Åpner for forsyninger
FN ber om at Israel også opphever restriksjonene på forsyninger til Gaza.

Til dette svarer Israels avtroppende statsminister Ehud Olmert har opplyst til USA og EU at Israel nå vil åpne for enkelte matvareleveranser

TAR AFFÆRE: Richard Falk. Foto: Cem Turkel/AFP/Scanpix
TAR AFFÆRE: Richard Falk. Foto: Cem Turkel/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling