Israelske soldater forlater Gazastripen

Mandag vil den endelige tilbaketrekkingen være et faktum, og palestinerne vil rive ned de israelske synagogene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Begeistrede palestinere tok imorges over israelske boliger og brente synagoger ned til grunnen på Gazastripen. Israel trakk ut sine siste soldater i natt.

Søndag kveld markerte den israelske hæren tilbaketrekkingen med å fire sitt blå og hvite flagg. Etter 38 års okkupasjon siden seksdagerkrigen i juni 1967 forlater de nå palestinsk territorium, melder NTB.

Seremoniell prosedyre

Omlag 200 soldater deltok i den høytidelige seremonien i den evakuerte bosettingen Neve Dekalim. En militær talskvinne fortalte at tilbaketrekkingen skulle begynne noen timer etter seremonien var ferdig. Nok en seremoni holdes når de siste israelske soldatene forlater Gazastripen mandag.

Søndag kveld hadde flere tusen palestinere samlet seg i utkanten av de forlatte israelske bosettingene. Seks palestinere ble skadet da de ble beskutt etter å ha kastet stein på israelske soldater.

Associated Press melder om lange rekker med israelske soldater som forlater Gazastripen i morgentimene mandag. Palestinsk politi til fots og i biler viftet med flagg mens de beveget seg inn på de forlatte bosettingnene. Etter dem fulgte biler med sivile som tutet med lydhornene og viftet lykkelig med flaggene.

I den forlatte Morag-bosettingen satte palestinerne fyr på en synagoge. De sendte opp fyrverkeri og sang sanger som priset friheten, skriver AP.

I dag vil de palestinske selvstyremyndighetene rive ned alle synagogene og bygningene i de tidligere israelske bosettingene. Den eneste bygningen som vil stå igjen, er det tidligere hovedkvarteret til den israelske hæren sør på Gazastripen. Nå skal den palestinske sikkerhetstjenesten opprette sin base der, melder NTB.

- Dette er bare det første skrittet til mer frihet. I morgen vil vi frigjøre hele Palestina, ropte den Gaza-bosatte Mohammed Khamish Habboush i en høyttaler fra en moské.

Holder pusten 

Frykten for et sammenstøt er stor ettersom maktkampen raser mellom den palestinske selvstyremyndigheten og de islamistiske gruppene frontet av Hamas.

Palestinske myndigheter lurer også på hvordan Hamas og de islamistiske gruppene handler når palestinsk politi går inn for å opprettholde lov og orden.

Myndighetene er også redd for at store folkemengder vil ta seg inn i de evakuerte bosettingene før mineryddere har klarert dem for sprengstoff.

Israelske grensesoldater beholder kontrollen over grensa mellom Gaza og Egypt, som er stengt. Patruljebåter vil ligge utenfor kysten i vest.

UT AV GAZA: Israelske soldater forlot Gazastripen i morgentimene mandag.