Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelske soldater innrømmer grove menneskerettighetsbrudd

Innrømmer å ha brukt sivile som levende skjold, og hvitt fosfor i sivile områder.

HVITT FOSFOR: En palestiner ankommer sykehuset etter å ha blitt utsatt for bruk av hvit fosfor. Stoffet brenner med en temperatur på 800 grader. Foto: AP Photo/Ashraf Amra/Scanpix
HVITT FOSFOR: En palestiner ankommer sykehuset etter å ha blitt utsatt for bruk av hvit fosfor. Stoffet brenner med en temperatur på 800 grader. Foto: AP Photo/Ashraf Amra/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israelske soldater har fått krasse beskyldninger kastet etter seg etter deres deltagelse i krigen i Gaza. Nå går flere soldater ut og innrømmer at anklagene for en stor del var korrekte.

Skjøt uten mistanke
Kampanjegruppa Breaking the Silence, som er drevet av israelske soldater, har latt 26 av sine medsoldater snakke anonymt.

Disse innrømmer ifølge BBC langt på vei de grove menneskerettighets- bruddene de tidligere har blitt beskyldt for.

Soldatene innrømmer å ha blitt oppfordret til å skyte på bygninger og folk som virket mistenkelige - selv uten at det forelå noen direkte trussel, og innrømmet at sivile hadde blitt brukt som levende skjold.

Stridsreglene de opererte etter var ifølge soldatene svært uklare.

Bombet sivile hjem
Store mengder sivile hjem ble også bombet, av frykt for at disse ble brukt som skjulesteder av motstanderen.

Det forekom også vandalisme overfor sivile palestineres eiendeler. Når de kjedet seg, hendte det soldatene skjøt løs mot palestinernes vannlagre, noe som hindret disses tilgang på friskt vann.

Soldatene innrømmer også den kanskje groveste beskyldningen eksterne har rettet mot dem.

INNRØMMER MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Israelske soldater medgir å ha brukt hvitt fosfor i sivile områder. Disse soldatene har ikke nødvendigvis noe med innrømmelsene å gjøre. Foto: AFP PHOTO/HO/IDF/Scanpix
INNRØMMER MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Israelske soldater medgir å ha brukt hvitt fosfor i sivile områder. Disse soldatene har ikke nødvendigvis noe med innrømmelsene å gjøre. Foto: AFP PHOTO/HO/IDF/Scanpix Vis mer

Brenner
Amnesty International publiserte tidligere denne måneden en rapport som dokumenterte Israels bruk av hvitt fosfor i sivile områder.

Soldatene innrømmer at stoffet har blitt brukt i sivile områder, og karakteriserer bruken som «ubegrunnet» og «uvøren».

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen brenner fosforen med en temperatur på 800 grader, og organisasjonen kritiserer bruken av stoffet sterkt.

Hamas delaktig
Også i den israelske avisa Haaretz innrømmer en israelsk soldat bruken av palestinere som levende skjold.

- Det hendte vi sendte sivile inn i hus, for å sjekke om det var palestinske soldater der inne, sier en soldat til avisa.

Israel insisterer overfor Breaking the Silence at landets styrker så godt det lot seg gjøre beskyttet sivile, og at Hamas selv står ansvarlige for mange sivile dødsfall, da de sendte ut raketter fra sivile områder.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble totalt 1400 palestinere drept i den 22 dager lange krigføringen.

Blant de mest graverende angrepene var en hendelse omtalt i New York Times og Newsweek, der 30 sivile, blant disse både kvinner og barn, ble drept da de forsøkte å søke tilflukt nær den FN-drevne Faqhourah School.

MISTET SITT HJEM: Palestineren Raed al-Athamna står ved sitt nedbombede hus i Gaza i januar i år. Israelske soldater innrømmer bombetokt mot sivile områder. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/Scanpix
MISTET SITT HJEM: Palestineren Raed al-Athamna står ved sitt nedbombede hus i Gaza i januar i år. Israelske soldater innrømmer bombetokt mot sivile områder. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!