Israelske soldater innrømmer hevndrap

18 palestinere ble drept under hevnaksjonene i 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19. februar 2002 angrep bevæpna medlemmer fra den palestinske Fatah-bevegelsen en israelsk sjekkpost utenfor Ramallah på Vestbredden. Seks israelske soldater ble drept.

Etter drapene trappet statsminister Ariel Sharon opp gjengjeldelsesaksjonene og godkjente et videre spekter av aksjonsformer.

- Følelsen var at det ville bli «øye for øye», sier en tidligere soldat som var med på aksjonen i 2002.

Totalt ble 18 palestinere drept i en rekke israelske angrep. Blant annet ble åtte palestinske politimenn drept mens de sto på vakt i Ramallah, Nablus og en tredje by på Vestbredden.

«Vi skal likvidere palestinske politimenn ved et sjekkpunkt som hevn for at de drepte våre seks soldater», skal ha vært kommandoen som gikk til soldatene, ifølge en tidligere kommandant i den israelske hæren, melder den israelske avisa Maariv Daily, skriver nyhetsbyrået Reuters.

En palestinsk politimann klarte å gjengjelde ilden, uten at noen israelere ble skadd.

- Vi visste at vi kom til å tilintetgjøre dem, vi så dem ikke lenger som mennesker, sier en annen kommandant til avisa.

Maaravi Daily navngir ingen av de israelske soldatene som blir sitert i saken, men de israelske soldatene skal ha valgt å stå fram for å bryte tausheten om israelske overgrep mot palestinere.

SEKS DREPT I BAKHOLDSANGREP:  Her er en av de israelske soldatene som ble skadd da seks soldater ble drept i et bakholdsangrep i Ramalla 19. februar 2002. Etter angrepet gikk den israelske hæren til angrep som hevn. Foto: SCANPIX/REUTERS
SEKS DREPT I BAKHOLDSANGREP: Her er en av de israelske soldatene som ble skadd da seks soldater ble drept i et bakholdsangrep i Ramalla 19. februar 2002. Etter angrepet gikk den israelske hæren til angrep som hevn. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Den israelske hæren sendte etter artikkelen ut en pressemelding der de sier at de angrep sjekkpunkter som var bemannet av palestinske politimenn som støttet og hjalp terrorister.

De palestinske myndighetene benektet på dette tidspunktet at deres sikkerhetsstyrker på noen måte hjalp terroristene, men har siden innrømmet at noen av dem siden er blitt identifisert som militante.

Nyhetsbyrået Reuters melder også at represalier og hevn har vært den viktig del av Israels strategi mot de arabiske nabolandene siden 1950-tallet. Etter at 11 israelske idrettsmenn ble drept under de olympiske lekene i München i 1972, sendte Israel agenter for å ta livet av de som stod bak terroraksjonen.

De siste årene har Israel åpenlyst likvidert ledere av militante palestinske grupper. De har forsvart seg med at disse mennene planla umiddelbare angrep mot Israel.

I uttalelsen fra den israelske hæren sier de at de mistet seks soldater i et bakhold i 2002 og at de ble instruert av den politiske ledelsen om å endre sine metoder og justere seg til den nye virkeligheten. Soldatene ble bedt om å oppspore alle som er involvert i terroraksjoner, medlemmer av de palestinske sikkerhetsstyrkene inkludert.

RAMALLA 19. FEBRUAR 2002: Her er en palestinsk ungdom stanset av israelske hæren under aksjonen for tre år siden.