- Israelske soldater raserte «svensk»fredssenter

Et svenskbygd fredssenter er totalt rasert etter at israelske soldater brukte det som hovedkvarter under beleiringen av Fødselskirken, skriver Nettavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senteret, som ble betalt av svenske uhjelpsmidler, ble innviet i februar 2001. 15 måneder senere er så godt som alt inventar i den tre etasjer høye bygningen smadret eller stjålet.

Oppgitt direktør

- Man skulle tro Israel var et sivilisert land, men det er det ikke, sier en

oppgitt direktør for senteret, Michel Nasser, til Nettavisen.

Catharina Kipp, generalkonsul ved det svenske konsulatet i Jerusalem, besøke sentret fredag.

- Det var ikke noe hyggelig syn. Det lå uniformer slengt overalt, dører var slått inn eller sprengt og datautstyret var plukket fra hverandre, sier Kipp til Nettavisens journalist.

Hun forteller også at forsyningene av mat som senteret hadde samlet inn til fattige palestinske familier, er forsvunnet og at møbler er blitt flyttet rundt i huset

- Frekke anklager

En talsmann for den israelske hæren mener beskyldningene er «frekke». Han hevdet først at ingenting var blitt ødelagt av israelere og at soldatene vasket gulvene etter seg før de dro. Etter hvert innrømmet han overfor Nettavisen at noen PC'er kan ha blitt ødelagt av sikkerhetshensyn og at dører var blitt sprengt.

- Ingenting av det som skjedde der var urimelig, sier han, og anslår skadene til høyst 1.000 kroner.

Direktør Nasser mener skadene beløper seg til minst to millioner kroner, og han er overbevist om at hæren står bak ødeleggelsene.

- Da vi kom til senteret fredag sto det en israelsk jeep på baksiden. Ingen andre enn de israelske soldatene kan ha gjort dette, sier han til Nettavisen.

(NTB)