TROSSET HANDIKAP: Ibrahim Abu Thuraya (29), var en hyppig deltaker i palestinske protester og opptøyer, til tross for sitt handikapp etter å ha blitt beskutt av israelske soldater i 2008. På dette bildet fra fredag protesterer han mot USAs president Donald Trumps beslutning om anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Samme dag ble han skutt og drept. Foto: Reuters/Mohammed Salem/NTB Scanpix
TROSSET HANDIKAP: Ibrahim Abu Thuraya (29), var en hyppig deltaker i palestinske protester og opptøyer, til tross for sitt handikapp etter å ha blitt beskutt av israelske soldater i 2008. På dette bildet fra fredag protesterer han mot USAs president Donald Trumps beslutning om anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Samme dag ble han skutt og drept. Foto: Reuters/Mohammed Salem/NTB ScanpixVis mer

Bein-amputerte Ibrahim Abu Thuraya (29) drept av israelske soldater

Israelske soldater «skjøt selektivt» - drepte Ibrahim (29) i rullestol

Fredag hittil blodigste dag etter Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

President Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad har antent palestinske opptøyer på Gaza-stripen og den israelskokkuperte Vestbredden.

Fredag, den hittil blodigste dagen siden Trumps bekjentgjøring den 6. desember, ble fire palestinske aktivister drept og 160 skadet ifølge Reuters.

En av dem var Ibrahim Abu Thuraya (29), som i 2008 måtte amputere begge beina etter å ha blitt beskutt under protester mot Israel.

«Skjøt selektivt»

Jerusalem Post skriver i dag at 29-åringen er det nye symbolet på palestinernes raseri mot Israel, og vekker sterke reaksjoner på sosiale medier.

Thuraya ble drept på Gaza-stripen, hvor 3500 personer ifølge Israels hær (IDF) skal ha deltatt i opptøyene på grensa til Israel.

«Under de voldelige opptøyene skjøt IDF selektivt mot hoved-anstiftere», meldte IDF i en uttalelse.

Tre andre palestinere ble også drept i opptøyene, to av dem på Vestbredden.

Der deltok 2500 ifølge IDF i opptøyene, med rulling av brennende bildekk og kasting av brannbomber mot israelsk politi og soldater.

BEGRAVET LØRDAG: Flere hundre deltok under begravelsen i dag av 29 år gamle Ibrahim Abu Thuraya, som ble skutt og drept av israelske styrker på fredag. Foto: AP/Khalil Hamra/NTB Scanpix
BEGRAVET LØRDAG: Flere hundre deltok under begravelsen i dag av 29 år gamle Ibrahim Abu Thuraya, som ble skutt og drept av israelske styrker på fredag. Foto: AP/Khalil Hamra/NTB Scanpix Vis mer

En av dem skal i forkant ha knivstukket en grensevakt, og ha hatt på seg noe som så ut som et bombebelte.

Trosset handikap

Flere hundre var med under Ibrahim Abu Thurayas begravelse i dag, blant dem Hamas-lederen Ismail Haniyeh.

Thuraya pådro seg sitt handikap i 2008. Ifølge NTB skjøt et israelsk kamphelikopter på ham mens han klatret opp i en mast for å bytte ut et israelsk flagg med et palestinsk.

I tillegg til å måtte amputere beina mistet han også et øye.

- Det stanset ham ikke fra å demonstrere for Jerusalem. Han dro alene til grensa hver eneste dag, forteller broren Samir ifølge NTB.

Thuraya var kjent for å trosse sitt handikap, og var en hyppig deltaker i palestinske demonstrasjoner og opptøyer.

Ifølge det britisk-baserte nyhetsmediet Middle East Eye (MEE) livnærte han seg og familien ved å vaske biler i Gaza, hvor han etterlater seg seks søstre og fem brødre. Familien bodde i en flyktningleir.

Trosset advarsler

Det var den 6. desember at president Donald Trump trosset advarsler fra både sitt eget utenriksdepartement og allierte i blant annet EU.

- I alle disse årene har presidenter som representerer USA nektet å offisielt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Faktisk har vi nektet å anerkjenne en israelsk hovedstad i det hele tatt. Men i dag anerkjenner vi endelig det åpenbare. At Jerusalem er Israels hovedstad, sa Trump under en pressekonferanse i Washington.

Urolighetene startet kort tid etter at Trump kom med sin erklæring.