Israelske studenter hjelper palestinere

Staten kan ikke nekte palestinere inngang til universitetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På grunn av et opprop støttet av israelske studenter, slo israelsk høyesterett i går fast at myndighetene ikke kan nekte palestinske universitetsstudenter adgang til Israel for å studere. Mange palestinske universiteter ligger i Israel, derfor har dette ført til at studentene ikke får gjennomført studiene.

Myndigheter nekter i dag å innvilge visum til palestinske studenter som ønsker å studere ved universiteter som ligger innenfor de grensene Israel har laget, og påstår at dette gjøres av sikkerhetsgrunner. Høyesterett slo fast at denne begrunnelsen ikke er holdbar.

Myndighetene har fått frist på 60 dager til å endre politikk, melder nyhetsbyrået AP.

Oppropet

Det var den frivillige organisasjonen Gisha, som startet oppropet. Den israelske organisasjonen arbeider for at palestinere skal få full bevegelsesfrihet.

Oppropet ble støttet av nesten alle israelske universiteter samt Israels utdanningsminister, og saken ble tatt til høyesterett.

- Vi har mottatt dommen og er i gang med å studere den, sier det israelske militæret. De har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av sivile anliggender-politikken i Gaza og på Vestbredden.

Fikk ikke studere

UTESTENGES FRA EGNE UNIVERSITETER: Palestinske studenter følger med på forelesning via videkonferanse fra Al-aqsa universitetet i Gaza. Slik er studietilværelsen for mange palestinere i dag.
UTESTENGES FRA EGNE UNIVERSITETER: Palestinske studenter følger med på forelesning via videkonferanse fra Al-aqsa universitetet i Gaza. Slik er studietilværelsen for mange palestinere i dag. Vis mer

Retten refererte spesifikt til tilfellet Sawsan Salameh, en palestinsk dokotorgrad-student som mottok et stipend til det hebraiske universitetet i Jerusalem, men som ikke fikk ikke lov til å bli i Israel lenger enn seks måneder.

Retten avgjorde at myndighetene måtte sørge for at Salameh får fullført studiene.