Israelske styrker fortsetter raid i Rafah

Den israelske hæren fortsatte i dag sine militæroperasjoner i den palestinske byen Rafah på Gazastripen. Ni palestinere er blitt drept i Rafah siden torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld ble det meldt at hæren hadde trukket seg ut av Rafah. Søndag morgen sier en militær kilde at de israelske styrkene bare trakk seg delvis ut av byen, og at nye styrker vil bli sendt for å hjelpe soldatene som fremdeles befinner seg i Rafah.

Minst 40 stridsvogner rullet bort fra den store flyktningleiren i Rafah i retning av et område nær grensen som står under full israelsk kontroll. Rafah by ligger ved grensen mellom Gazastripen og Egypt.

- Noen av våre styrker er på vei ut for denne gangen. Men vi fortsetter virksomheten, styrkene er fortsatt på plass og vil bli brukt så lenge våpensmuglingen forsetter, sa en israelsk militærtalsmann som ba om å få være anonym.

Smugling

Åtte palestinere er blitt drept og rundt 80 såret i løpet av den tre dager lange israelske operasjonen, som ble satt i gang natt til fredag. Målet var å finne og avsløre tunneler som brukes til smugling av våpen fra Egypt til Gazastripen.

En niende palestiner ble drept i en skuddveksling nær den jødiske bosettingen Morag sør på Gazastripen natt til søndag, melder den israelske avisen Haaretz. Mannen skal sammen med to andre ha forsøkt å bringe sprengstoff inn i bosettingen.

Soldatene åpnet ild og drepte en av palestinerne, mens de to andre kom seg unna og forsvant. Letingen etter disse to fortsatte utover i nattetimene, het det i nettutgaven av Haaretz søndag morgen.

Fordømmer

FNs generalsekretær Kofi Annan fordømmer i en krass erklæring de israelske operasjonene som koster mange sivile palestinere livet.

- Israel går altfor langt i sin bruk av vold, het det i erklæringen fra Annan.

Palestinernes leder Yasser Arafat og hans nylig utnevnte statsmi nister Ahmed Qurie skal ha blitt enige om at Qurie skal lede en kriseregjering til slutten av måneden, ifølge en av Arafats medarbeidere.

Nabil Abu Rudeina sa lørdag at de to på et møte løste uenigheten som har lammet selvstyremyndigheten, og at de er enige om at regjeringen skal fortsette iallfall til slutten av måneden.

Men til tross for den tilsynelatende enigheten, er det fortsatt tvil om rollen til Nasser Yussuf som Qurie vil ha til innenriksminister. Ifølge palestinske kilder overtar han neppe stillingen på grunn av en konflikt med Arafat.

(NTB)

AKSJON AVSLUTTET Israelske soldater kikker ned i inngangen til det israelerne hevder er en tunnel som brukes til å smugle våpen inn i flyktningleiren Rafah i Gaza-stripen. Tunnelen fører under grenseområdet og munner ut inne i Egypt. Åtte palestinere skal ha mistet livet i en to dager lang aksjon mot Rafah, som ble avsluttet sent lørdag kveld. En niende palestiner ble drept nær den jødiske bosettingen Morag