HAT-MELDINGER:  Disse jentenes hatbeskjed har fått flere titusener av såkalte likes på Facebook de siste dagene.
HAT-MELDINGER: Disse jentenes hatbeskjed har fått flere titusener av såkalte likes på Facebook de siste dagene.Vis mer

Israelske ungdommer publiserer hat-selfier

Israelske unge legger ut selvportrett med hat-meldinger mot palestinere på internett. Nå krever de #hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare de norske nett-trollene som taster ut hatefulle meldinger i kommentarfelt, på Facebook eller på nettet forøvrig. Siden de tre kidnappede israelske tenåringene ble funnet døde mandag denne uka, har det dukket opp en rekke hatgrupper på Facebook, som både den israelske avisa Haaretz og ynet nå skriver om.

#Hat er den nye feel-good summer-hiten i Midtøsten, skriver Asher Schechter i Haaretz. Han viser til en rekke meldinger som folk har lagt ut på sitt eget selfie-bilde: «Å hate arabere er ikke rasisme, det er verdier!», melder to unge jenter. De ser smilende inn i kameraet mens de holder en hvit lapp med meldingen om at det er helt greit å være rasist, i hvert fall når det gjelder arabere.

Enorm interesse Et annet bilde på Facebook viser fire unge jenter som står sammen på et kontor. Også de holder et hvitt papir foran seg: «Folket i Israel krever hevn!!!», er den klare meldingen.

En rekke andre såkalte selfies, eller sjølbilder, viser unge menn i uniform, med hatmeldinger i hånda eller nedskrevet på bart bryst. Andre har våpen i hånd. De fleste er ikke mer enn 18-19 år:

«Hevn», står det på et veltrent bryst. En annen soldat sikter mot kamera, og skriver: «La oss spraye!!». Han mener kuler.

De hevngjerrige nyter stor respons. Bare ett døgn etter at de drepte israelske tenåringene ble funnet, har flere av bildene nevnt ovenfor fått mer enn 37 000 likes, ifølge Haaretz.

Hæren: - Ikke akseptabelt Det er ikke noe nytt at israelsk ungdom kommer med hatefulle ytringer mot palestinere og arabere. Ei heller at palestinere ønsker israelere og jøder det aller verste. Det nye er at sjølbilde-trenden nå inkluderer hatefulle ytringer. Og at «den gode sommerfølelsen i Israel i sommer, er hat», som Asher Schechter skriver det. 

KREVER HEVN:  Flere israelske medier skriver i dag om de ulike Facebook-gruppene som er laget der unge israelere krever hevn.
KREVER HEVN: Flere israelske medier skriver i dag om de ulike Facebook-gruppene som er laget der unge israelere krever hevn. Vis mer

«Vi vil ikke tillate dem å drepe oss, historien kan ikke gjenta seg selv. Hevn mot araberne nå!», skriver en av initiativtagerne til en Facebook-gruppe som har tittelen «Hevn over araberne», som i løpet har fått mer enn 3000 følgere og mer enn 34 000 likes siden den startet mandag, skriver ynet.

Denne uka har sjølbilde-hat-trenden blitt så massiv, at til og med Den israelske hæren (IDF) har sendt ut en pressemelding der de skriver at hatmeldinger slik beskrevet i saken «ikke er akseptabelt for hva som er forventet av IDF-soldater».

Også fredshungrige israelere For israelere og palestineres skyld, er det heldigvis ikke bare hatmeldinger som sendes ut på internett. Denne uka har israelere på den politiske venstresida hatt en rekke støttedemonstrasjoner sammen med palestinere i Øst-Jerusalem.

«Ja takk! Ikke noen flere rop etter hevn, ikke mer oppvigleri. Er på desperat jakt etter ledere som tar litt mer ansvar», er en av mange rop etter fornuft og samhold, sendt fra israeleren Gershon Baskin på hans Facebook-side.

Han er ikke alene. Politiske ledere og andre israelere på venstresida ber om at Den israelske hæren og israelere flest nå roer seg ned.

- Israel vil ikke tillate å la seg styre av ekstremister. Verken på vår side eller den palestinske siden, sa opposisjonslederen Isaac Herzog under en kveldsdemonstrasjon i Jerusalem denne uka. 

Krever straff Seint i går kveld kom den tragiske nyheten om at den 16-årige palestinske tenåringen Mohammad Abu Khieder ble kidnappet, drept og brent av det mange antar er israelere som ville hevne drapene på de tre bosettertenåringene som ble funnet mandag denne uka. Ingen holdes foreløpig ansvarlige for drapet på den palestinske 16-åringen. 

Men drapet har rystet mange. Også israelere:

- Hvis dette drapet var nasjonalistisk motivert, er dette en terrorhandling. Jeg forventer at politi og sikkerhetsstyrker finner de ansvarlige og straffer dem, sier opposisjonsleder Herzog under en demonstrasjon i dag.

Rundt tusen israelere protesterte i Jerusalem i dag, i et forsøk på å roe ned den hevngjerrige høyresida i israelsk politikk.

FRYKT OG MISTILLIT:  En palestinsk mann forsøker å roe ned den israelske hæren i det palestinske nabolaget Shuafat, like utenfor Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli/Afp/Scanpix
FRYKT OG MISTILLIT: En palestinsk mann forsøker å roe ned den israelske hæren i det palestinske nabolaget Shuafat, like utenfor Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli/Afp/Scanpix Vis mer