Israelske våpen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • I helga kunne Dagbladet igjen avsløre at Norge importerer våpen fra Israel. Mens vi opplever den blodigste perioden i området på 20 år, fortsetter Norge å kjøpe våpen fra Israel. Det er en nasjon som fører krig på okkupert palestinsk område, i strid med internasjonale avtaler, vi velger som handelspartner. Begrunnelsen fra Forsvaret er utrolig nok at det er israelerne som selger ammunisjonen billigst.
  • Vi har liten tro på offisiell boikott av Israel som virkemiddel i denne konflikten. Samtidig har vi stor forståelse for forbrukere som vil markere sitt standpunkt ved for eksempel å ikke kjøpe israelsk frukt. Mens flertallet av det norske folket gir uttrykk for at de ikke ønsker å kjøpe gode israelske appelsiner, kjøper Forsvaret dødelige våpen på billigsalg.
  • Det er alltid knyttet etiske problemstillinger til handel - og spesielt våpenhandel. Norge er trolig en liten kunde for den israelske militærindustrien. Likevel er det en signaleffekt at Norge med disse innkjøpene er med og opprettholder denne industrien og dermed også den israelske krigsmaskinen. Det er forbud mot eksport av våpen fra Norge til krigførende nasjoner. Dette forbudet må også gjelde kjøp av våpen fra nasjoner som driver krig i strid med folkeretten og internasjonale avtaler. Vi kan ikke holde oss med én moral når vi selger våpen og en annen moral når vi kjøper.
  • Ansvaret for våpenkjøpene fra Israel ligger hos regjeringen. Statsråd Kristin Krohn Devold skylder på dårlig vurderingsevne i Forsvaret og i sitt eget embetsverk for at våpeninnkjøpene i Israel ikke har blitt stoppet. Men statsråden må ikke komme unna med å skyve ansvaret fra seg. Da Dagbladet for to måneder siden skrev om våpenhandel med Israel første gang, understreket hun at det ikke var noe prinsipielt i veien for denne handelen. Det kan ha blitt tolket av Forsvaret som klarsignal til å fortsette å kjøpe varer fra Israel. Skulle hun derimot ha gitt Forsvaret klare signaler på kammerset om å slutte med det, har hun et enda større problem: Da har vi en forsvarsminister våre militære ledere ikke lytter til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer