ISS-astronaut: - Dette har jeg aldri sett før

Astronaut opplevde rødt polarlys for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 22. juni fanget austronaut Scott Kelly noe helt spesielt på film.

Han er for tiden utstasjonert på Den internasjonal romstasjonen, og fikk for første gang oppleve rødt polarlys.

Se video av lyset øverst i saken!

Det fantastiske polarlyset ble foreviget, og Kelly skriver på Twitter at vi nok aldri får se noe helt likt som dette igjen.

Over åtte tusen har nå favorittmarkert det første bildet som ble lagt ut.

Ifølge Den internasjonale romstasjonen gir «de dansende polarlysene ser fantatisk ut fra bakken, men fanger også fantasien til forskere som studerer engergi og partikler som kommer inn fra solen.»

Lyset kommer som et resultat av disse partiklende, som kan sendes ut fra solen både som en stabil solvind, men også som større koronmasseutbrudd.

Disse utbruddene kommer som følge av solstormer på solen, og partiklene kan nå en hastighet på 200 km/s.

Når partiklene treffer atmosfæren kolliderer de med atmosfæregass. Til slutt vil det dannes en elektromagnetisk stråling, som vi oppfatter som nordlys her på jorden.

Ifølge Irish Examiner er lyset fanget av astronaut Kelly mye rødere enn hva det pleier å være. Ofte blir det resultatet når polarlyset oppstår samtidig med solstormer.

Senest i slutten av april spyttet solen ut en stor mengde partikler.

- Når dette skjer er det fordi solens magnetfelt sitter fast. Når bevegelsene blir store nok og magnetfeltet åpnes kastes energien fra magnetfeltet ut og blir til varmegass, fortalte Mats Carlsson, professor ved Institutt for astrofysikk på Universitetet i Oslo, til Dagbladet i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer