Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ISS går klar av romskrotet

Mannskapet var klare til å evakuere.

UTENFOR FARE: Den internasjonale romstasjonen (ISS), her fotografert fra romferja «Discovery» 7. mars, gikk klar av romskrotet - denne gangen. Problemet med søppelet blir imidlertid bare større og større. Foto: NASA/REUTERS/SCANPIX
UTENFOR FARE: Den internasjonale romstasjonen (ISS), her fotografert fra romferja «Discovery» 7. mars, gikk klar av romskrotet - denne gangen. Problemet med søppelet blir imidlertid bare større og større. Foto: NASA/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannskapet på Den internasjonale romstasjonen (ISS) har de siste timene vært klare til å evakuere inn i den tilliggende russiske Sojuz-romkapselen på grunn av faren for kollisjon med kinesisk romskrot - en kollisjon som kunne fått katastrofale følger.

Det eventuelle sammenstøtet ville ifølge beregningene ha funnet sted klokka 22.21 norsk tid - men Nasa kan allerede nå avkrefte at det blir noen kollisjon; romsøppelet vil ikke engang komme innenfor den svære sikkerhetssonen på 25 x 25 x 0,75 km.

Nasas kontrollsenter i Houston har holdt øye med skrotet - restene av en kinesisk satellitt Kina selv skjøt ned i 2007 - siden i dag tidlig, og informerte kommandør Dmitrij Kondratjev om at han og de to andre om bord burde stå klare til å søke tilflukt i Sojuz TMA-20-fartøyet.

Tre andre astronauter er for tida på vei til ISS, og skal etter planen legge til i morgen. Dermed vil romstasjonen ha fullt mannskap på seks, bestående av personer fra USA, Russland og Italia.

Romsøppel er et stadig voksende problem; rundt 12 500 kjente større biter skrot befinner seg i bane rundt jorda, det antas at tallet på biter store nok til å gjøre alvorlig skade er 600 000. Skrotet stammer stort sett fra utrangerte satellitter, og problemet blir ikke mindre i ei tid med mer og mer aktivitet i jordas umiddelbare nærhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media