Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ISS søker renholder. Kriterium: Må være etnisk norsk

- Et klart brudd på diskrimineringsloven.

KUN FOR ETNISK NORSKE:  I annonsen som er utformet av Nav for ISS Renhold presiseres det at den ansatte må være etnisk norsk. Faksimile fra Nav.no
KUN FOR ETNISK NORSKE: I annonsen som er utformet av Nav for ISS Renhold presiseres det at den ansatte må være etnisk norsk. Faksimile fra Nav.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): I en stillingsannonse på nav.no søker ISS Renhold på Lillehammer en renholder til et tilkallingsvikariat.

På sosiale medier er det i dag mange som reagerer på annonseteksten, for det første kriteriet som listes opp for potensielle søkere er at de er «etnisk norske.»

Dette begrunnes på følgende måte i stillingsteksten:

«Oppdragsgiveren krever sikkerhetsklarering og stillingen er derfor mulig kun for etnisk norske personer».

Nav skrev teksten Avdelingssjef Anne Helene Breimo  iHedmark ISS Facility Services er kontaktperson i annonsen.

Det er imidlertid nav selv som har utarbeidet teksten, etter at Breimo tok kontakt for å få hjelp med rekruteringen.

- Jeg visste ikke en gang at de skulle lage en annonse. Jeg trodde de ville kontakte aktuelle søkeres som de har registrert hos seg direkte, sier hun til Dagbladet.

Breimo innrømmer derimot at hun forklarte Nav at det var nødvendig med en etnisk norsk medarbeider.

- Vi i ISS har ansatte fra veldig mange nasjonaliteter i våre rekker, men i dette tilfellet er kunden Forsvarsbygg så da må den ansatte sikkerhetsklareres. Jeg forklarte dette til Nav. Du kan være norsk statsborger, men hvis du har et annet opprinnelsesland så tar det minst et år å få klarering. Her var det snakk om et tilkallingsvikariat, så jeg kan ikke vente et år, sier hun.

- Men må du være etnisk norsk for å bli sikkerhetsklarert?

- Jeg kan ikke stå inne for hva som skal til. Du kan være adoptert. Men jeg vet at selv om du er norsk statsborger og har vært her i 10-15 år så er det problemer med sikkerhetsklareringen. Det hadde vært lettere for meg om jeg bare kunne funnet en god servicearbeider, men da slipper de ikke inn i leiren, sier hun.

I ettertid angrer hun på begrepsbruken.

- Vi skulle sikkert ikke brukt dette begrepet. Det var for å forklare hva som skal til. Det er mange som er norske, men som kommer fra et annet opprinnelsesland, sier hun.

Klart brudd Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er svært tydelig på at annonsen er ulovlig.

- Denne saken er klar. Stillingsannonsen er i strid med diskrimineringsloven. Loven forbyr diskriminering på grunn av etnisitet og annonsen slik den står, innebærer at de som ikke er etnisk norske ikke kan søke på stillingen, sier Ørstavik til Dagbladet.

Hun avviser argumentet om at en må være etnisk norsk for å få sikkerhetsklarering.

- Hadde det vært stilt krav om norsk eller nordisk statsborgerskap så kunne det vært relevant. Her handler det om å være etnisk norsk, det er noe annet. Det er ikke et krav for å få   sikkerhetsklarering og det er ingen grunn til å ha et slikt krav, sier Ørstavik.

Ombudet vil nå ta kontakt med ISS Renhold for å få en forklaring på formuleringen i utlysningsteksten.

- Jeg vil ta kontakt med dem i morgen. Slik som dette skal vi ikke ha det, sier hun.

Nav innrømmer feil
Også Nav innrømmer at annonseteksten er uakseptabel.  

- Vi ser jo at dette er helt feil. Her har det skjedd en glipp i rutinene. Vi skal ha en kvalitetssikring som gjør at slike formuleringer ikke skal publiseres i våre annonser, sier Anne Lieungh, stabsdirektør i tjenesteavdelingen i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Hun sier Nav med en gang skal gå inn å fjerne teksten.

- Det første vi skal gjøre er å sørge for at annonsen tas bort. Så skal vi kontakte arbeidsgiveren slik at de får en ny annonse. Vi har ingen problemer med å se at det ikke skal være slik som dette, sier hun. 

KLART BRUDD:  Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er ikke i tvil om at annonsen bryter med diskrimineringsloven. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
KLART BRUDD: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er ikke i tvil om at annonsen bryter med diskrimineringsloven. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer