PERSONOPPLYSNINGER PÅ AVVEIE: Isselin Sindborg (20) fikk skattekortet og inntektsopplysninger på en ukjent mann fra Skatteetaten. Foto: PRIVAT
PERSONOPPLYSNINGER PÅ AVVEIE: Isselin Sindborg (20) fikk skattekortet og inntektsopplysninger på en ukjent mann fra Skatteetaten. Foto: PRIVATVis mer

Isselin (20) fikk feilsendt andres PIN-koder fra Skatteetaten

- Kunne sikkert bestilt kredittkort og gjort masse ugagn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Isselin Sindborg (20) fra Kongsberg ble svært overrasket da hun nylig fikk feilsendt sensitive personopplysninger på en ukjent mann fra Skatteetaten.

Brevet fra etaten inneholdt hennes likningsattest. Inni det lå det to andre papirer, som viste seg å tilhøre en ung man fra Røyken.

- Da jeg fikk brevet kikket jeg bare raskt på det første arket. Men da jeg tok det fram igjen nå oppdaget jeg at jeg har fått to dokumenter som aldeles ikke skulle til meg, forteller Isselin til Dagbladet.no.

Får tilgang til pensjon og studielån
Her var det blant annet et skattekort med mannens personnummer, opplysninger om inntekt, samt PIN-koder som gjør det mulig å logge inn på MinSide.

Dette er en samlig offentlige tjenester på nett og man kan blant annet søke om studielån og sjekke både statusen på byggsaker og opparbeidet pensjon.

20-åringen reagerer spesielt på at de feilsendte dokumentene er påført følgende advarsel:

«Kodene brukes til identitetskontroll i flere tjenester. Pass derfor godt på dem.»

- Med disse opplysningene kunne jeg helt sikkert bestilt kredittkort og gjort masse ugang. Godt for ham at det kom til en ærlig person, som ikke vil misbruke det, sier hun.

Ugyldige koder
Skatteetaten, som står for utsendelse av likningsattester og skattekort, greier ikke å finne ut hvordan de ekstra papirene ble med i Isselins brev.

Skattekortet som fulgte med er skrevet ut i desember 2007 og gjelder for 2008.

- Dette er rett og slett et mysterium for oss. Vi har aldri hørt om noe liknende, sier avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, Jan Christian Sandberg, til Dagbladet.no og utdyper:

- PIN-kodene som ble sendt ut den gang er uansett ikke gyldig. Disse byttes ut for hver forsendelse.

Fra i høst fjernet Skatteetaten PIN-kodene fra skatteoppgjøret, skattekortet og selvangivelsen. Kodene distribueres nå i egen forsendelse.

- Da er alle inntekts- og personopplysninegr atskilt fra PIN-kodene, slik at det ikke er noen risiko for at noen skal kunne misbruke denne informasjonen, sier Sandberg og fortsetter:

INNEHOLDT PIN-KODER: Skattekortet Isselin mottok var for 2008. Fra høsten 2008 har Skatteetaten valgt å fjerne PIN-kodene fra dokumenter som inneholder fødselsnummer og inntektsinformasjon, nettopp for å unngå misbruk.  Foto: PRIVAT
INNEHOLDT PIN-KODER: Skattekortet Isselin mottok var for 2008. Fra høsten 2008 har Skatteetaten valgt å fjerne PIN-kodene fra dokumenter som inneholder fødselsnummer og inntektsinformasjon, nettopp for å unngå misbruk. Foto: PRIVAT Vis mer

- Dette er store produksjonsprosesser og alt trykkes og pakkes sentralt. Vi sender ut mange millioner brev hvert år og har svært gode kontrollrutiner.

Staten på nett
Det er Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som har ansvaret for MinID og PIN-kodene. 

Kodene kan brukes til en rekke offentlige tjenester, blant annet endring av skattekort, levering av selvangivelse og søknad om studielån.

Brønnøysundregistrene, Kommunal landspensjonskasse, Lånekassen, NAV, Norsk Eiendomsinformasjon, Posten, Samordna opptak, Skatteetaten, Statens Pensjonskasse, Statens Vegvesen, Vernepliktsverket, Altinn og en rekke kommuner benytter MinID, enten via egne nettsider eller via Minside.

Les mer om kodene og hvordan de kan brukes på www.norge.no/minside.

Du kan sperre PIN-kodene på denne nettsiden eller ved å ringe 800 30 300.

Dagbladet.no har i ettermiddag ikke lyktes å komme i kontakt med mannen de feilsendte personopplysningene tilhører.

ALDRI HØRT OM LIKNENDE: Avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, Jan Christian Sandberg, forteller at etaten har svært gode rutiner på utsendelsen av både skattekort og likningen. Foto: SKATTEETATEN
ALDRI HØRT OM LIKNENDE: Avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, Jan Christian Sandberg, forteller at etaten har svært gode rutiner på utsendelsen av både skattekort og likningen. Foto: SKATTEETATEN Vis mer