PASSER NØTTA:  I hagen til Astrid Olaussen (62)  på Elverum, er ekornrotta Scrat plasssert. Olaussen pyntet også huset før hun flyttet hit for fire år siden, da hun bodde i Tyrsil. Foto: Privat
PASSER NØTTA: I hagen til Astrid Olaussen (62) på Elverum, er ekornrotta Scrat plasssert. Olaussen pyntet også huset før hun flyttet hit for fire år siden, da hun bodde i Tyrsil. Foto: PrivatVis mer

Istid-Scrat passer nøtt i julehage

Astrid Olaussen (62) mener ekornrotta Scrat passer inn i julehagen. Sammen med han har hun sønnens hjemmesveisede dekorasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du pynta huset utendørs til jul? Send ditt bilde merket kodeord «julehus» til 2400 eller på e-post til julehus@dagbladet.no.

(Dagbladet): Rett ved siden av riksvei 20, utenfor Elverum, bor Astrid Olaussen (62) i sitt julehus. For fjerde året på rad har lenker med lys funnet veien opp til husveggene. Inngangsdøra voktes av en syngende og dansende nisse på 160 centimeter.
 
- Jeg startet å pynte da jeg bodde i Trysil, mørketida der er ganske trist. Dekorasjonene gir meg veldig mye glede, det er ikke så nøye med hva andre synes. Det er like mye pynt inne som ute, jeg vet ikke hvor mange nisser og dingel i taket, jeg har, sier Olaussen.

- Jeg synes det er koselig å omgi seg med alt dette, selv om mange kaller det julestria, sier hun videre.

Hjemmelaget pynt Ute i hagen lyser er nisseslede på 4,5 meter, en snømannen på tre og ei stjerne på én. 

MENNESKELIGNENDE NISSE:  Denne bevegelige nissen er på størrelse til et menneske med sine 160 centimeter. Foto:  Privat
MENNESKELIGNENDE NISSE: Denne bevegelige nissen er på størrelse til et menneske med sine 160 centimeter. Foto: Privat Vis mer

- Sønnen min, som er sveiser, har laget de store dekorasjonene i hagen. Jeg kjøpte egentlig store figurene med sugekopper til innsida av vinduene, og disse figurene brukte sønnen min som en mal som han tegnet av på låvegulvet. Han kjøpte inn stål, sveisa og forma figurene.

Sønnen er i dag bosatt i Thailand sammen med sin taiwanske kjæreste.

- Han gleder seg like mye over pynting som meg. Kjæresten har i år opplevd snø for første gang, og synes det er veldig fint.

NISSESLEDE:  Den hjemmelagede nissesleden vises til ventstre i bildet. Foto: Privat
NISSESLEDE: Den hjemmelagede nissesleden vises til ventstre i bildet. Foto: Privat Vis mer

I tillegg er den nøttedesperate ekornrotta Scrat plassert under flaggstanga i hagen.

- Jeg fant hele Istid-familien på en tur i Polen. Han med nøtta er den som aldri gir opp, så jeg forbinder meg litt med han. Jeg må ned igjen til Polen og kjøpe resten som skal stå i bekken min i hagen til neste år, sier hun.

- Symbolsk tid Hver uke passerer en skoleklasse på vei til svømmetime forbi huset, og Olaussen forteller at Scrat har vært spesielt populær blant barna. Om sommeren er en ørnefigur plassert på plassen under flaggstanga.

- Jeg kjøper lysene når det er salg, så jeg skal absolutt på salg i romjula. Jeg har også kjøpt en del i Thailand, men jeg må ha norske lys for at det skal holde.

STJERNE:  Flere stjerner i stål er plassert i hagen. Foto: Privat
STJERNE: Flere stjerner i stål er plassert i hagen. Foto: Privat Vis mer

I går hadde ti centimeter nysnø lagt seg over hagen i Elverum. Til tross for at det hvert år tar flere dager å pynte inne og en uke å få opp pynten ute, gleder Olaussen seg like mye hver gang.

- Adventstida er den tida i året som virker lengst fordi vi venter på jula. I ventetida blir lysene symbolske for meg.

HUSEIEREN:  Astrid Olaussen (62) på Elverum bor i julehuset. Foto: Prviat
HUSEIEREN: Astrid Olaussen (62) på Elverum bor i julehuset. Foto: Prviat Vis mer