Istid

Varslene er mange. Det blir kaldere i Putins Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): En sjelden gang kan politisk analyse være så enkelt som å observere når munnen renner over med det hjertet er fylt av. Noen av oss husker ennå hvor fascinerende hjelpeløst det var da Ap\'s partisekretær Martin Kolberg i valgkampen fylte hjertet med «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen». Og jammen rant det ikke også ut av munnen på sekretæren fra fortida, som endog har lagt seg til en gerhardsensk knekk i stemmen, bare anledningen er stor nok.

DENNE ARTIKKELEN skal handle om noe liknende, men viktigere. Nemlig at den russiske bjørn er i ferd med å skifte farge. Den russiske bjørn er i ferd med å bli en isbjørn. For enten så er det noen på partikontoret til partiet som støtter president Vladimir Putin som ikke har tenkt, ellers så har hjertet på kontoret vært fylt av tidens politiske føringer, og ut av printeren på partikontoret rant det ut en isbjørn. Jedinnaja Rossia heter partiet som er bygget rundt presidenten, for å gi ham også en parlamentarisk maktbase. Foran det viktige parlamentsvalget i desember 2007, og det enda viktigere presidentvalget i mars 2008, skal logoen forandres. Den gamle logoen har en ganske vennlig brunbjørn med det russiske flagget i bakgrunnen. Men i den nye logoen er det en lutende isbjørn som vandrer ensom i isødet med noen isfjell med skarpe kanter som skjærer inn i flagget. Og siden det er grunn til å tro at det blir kaldere i Putins Russland, kan den nye logoen være uttrykk for at her renner over av design som har fylt noens hjerte.

MENS MAKTA i Russland stadig samles rundt president Vladimir Putin og hans menn i Kreml, så preges også maktas retorikk av mindre dialog, både internt i Russland, og med USA og EU. Det siste bidraget til å gi den økende kulda substans kom på mandag. Da advarte utenriksminister Sergej Lavrov «krefter i utlandet» på det skarpeste mot å blande seg inn i interne affærer til land i det tidligere Sovjetunionen. Utgangspunktet er valget i Kasakhstan på søndag som ga president Nursultan Nazarbajev en oppslutning på 91.02 prosent. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa hadde observert omfattende stemmerigging, omfattende påvirking av velgere i valglokalene, og påpekte at regimet under valgkampen aldri hadde gitt opposisjonen en sjanse. Det var påpekningen av dette som fikk Lavrov til å reagere så sterkt.

I DENNE DELEN av verden må vi tilbake til tida med de gamle generalsekretærene Bresjnev og Andropov for å finne en velgeroppslutning på mer enn 90 prosent. For også dengang var det valg, men de aller fleste er av den oppfatning at det var sterkt konrollerte og styrte valg det var snakk om. Det «styrte demokrati» har blitt et begrep etter valgfusk fra de sittende regimer i fem tidligere sovjetrepublikker de siste to åra. Den russiske regjeringen har støttet regimenes proklamering av seier i alle tilfellene. Slikt lukter det kaldt av. Særlig når det kommer på toppen av en kneblet presse, et styrt parlament og en lov som nå skal modereres, men som likevel skal hindre utenlandske pengeoverføringen av frivillige organisasjoner. Og - frykter mange - kneble det sivila samfunn.