- Istiden kom som følge av endret saltinnhold i Stillehavet

Forskere publiserer i dag en helt ny teori om årsaken til istiden over den nordlige halvkule.

NY FORSKNING:  Isen som dekket store deler av den nordlige halvkule for 2,6 millioner år siden hadde en ukjent mekanisme som gjorde at sammenføyningen av Nord og Sør-Amerika endret saltinnholdet i Stillehavet. Dette NASA-bildet viser Thwaites-isbreen i Vest-Antarktis. Foto: AFP PHOTO/NASA/HANDOUT
NY FORSKNING: Isen som dekket store deler av den nordlige halvkule for 2,6 millioner år siden hadde en ukjent mekanisme som gjorde at sammenføyningen av Nord og Sør-Amerika endret saltinnholdet i Stillehavet. Dette NASA-bildet viser Thwaites-isbreen i Vest-Antarktis. Foto: AFP PHOTO/NASA/HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Artikkelen om den nye teorien står i det anerkjente vitenskapsmagasinet Nature som kommer ut i dag.

I en forskningsrapport kommer det fram at isen som dekket store deler av den nordlige halvkule for 2,6 millioner år siden hadde en ukjent mekanisme som gjorde at sammenføyningen av Nord og Sør-Amerika endret saltinnholdet i Stillehavet.

Medforfatter av studien, forsker Thomas Stevens fra Institutt for geografi ved Royal Holloway, Universitetet i London, har funnet ut at dette er årsakene til at den store iskappen vokste og la seg over den nordlige halvkule.

Økt snøfall Endringen i saltinnholdet har bidratt til at sjøisen dannet noe som i sin tur har skapt endringer i vindmønsteret. Det har utviklet seg intensiverte monsunvinder. Disse vindene har deretter bidratt til økt snøfall som igjen har gjort at iskappene har vokst seg tjukke. Noen av dem hadde en tykkelse på hele tre kilometer.

Forskerteamet har analysert forekomster av vind-blåst støv, kalt rød leire, som de mener har samlet seg i sentrale deler av de nordlige regionene i Kina for mellom to og en halv og seks millioner år siden. Området grenser til det tibetanske platået. Støvet er brukt i forskningen til å rekonstruere skiftende monsun nedbør og temperatur.

Heftig diskusjonstema Forsker Thomas Stevens sier til Nature at inntil nå har forklaringene om kvartær istid vært et heftig diksusjonstema i vitenskapen.

- Våre funn tyder på en betydelig sammenheng mellom vekst i isdekke, monsunen og lukking av sjøveien gjennom Panama, og det at Nord og Sør-Amerika drev tettere sammen. Dette er grunnlaget for vår nye teori om opprinnelsen til istiden og det klimasystemet vi har i dag, sier Stevens.

- Ukjent samspill Overraskende nok fant forskerne en styrking av monsunen under global nedkjøling, i stedet for den intense nedbøren som normalt forbindes med varmere klima.

Thomas Stevens forklarer:

 - Dette gjorde at vi oppdaget et tidligere ukjent samspill mellom platetektoniske bevegelser i Amerika og dramatiske endringer i global temperatur. Den intensiverte monsunen skapte en positiv og tilbakevendende syklus som bidro til global nedkjøling, mer sjøis og enda mer nedbør. Det har kulminert i spredning av enorme isbreer over den nordlige halvkule.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer