Krigen i Ukraina:

ISW: Soledar har trolig falt

Tankesmia ISW vurderer det som sannsynlig at Soledar i Øst-Ukraina har falt. Men både ISW og ekspert Geir Hågen Karlsen omtaler det som en uvesentlig utvikling i krigen.

SKYTES PÅ: Kampene som raser i byene Soledar og Bakhmut i Øst-Ukraina og beskrives som de blodigste så langt i krigen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Fredag skriver den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War (ISW) at russiske styrker trolig har tatt kontroll over byen Soledar i Øst-Ukraina.

- Bilder som har blitt publisert onsdag og torsdag indikerer at russiske styrker trolig kontrollerer det meste av Soledar, om ikke hele byen. Trolig har de jaget de ukrainske styrkene vekk fra sine posisjoner i utkanten av Vest-Soledar.

Tankesmia spiller imidlertid ned viktigheten av utviklingen.

- At russiske styrker trolig tok Soledar 11. januar kan ikke anses som en vesentlig utvikling. Det er usannsynlig at dette vil medføre risiko for en nærstående russisk omringing av Bakhmut.

AVBRYTES: Vladimir Putin fikk til slutt nok av sin egen visestatsminister under et regjeringsmøte 11. januar. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Ikke viktig i det hele tatt

Oberstløytnant og hovedlærer Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole opplever Soledar som en liten og ikke spesielt viktig by.

- Den byen er ikke viktig i det hele tatt. Det er en liten by som er et skritt videre for å prøve å ta en annen by som heller ikke er spesielt viktig, Bakhmut. Det som er viktig for russerne og leiesoldatgruppen Wagner med Jevgenij Prigozjin i spissen er å få en seier som de kan bruke politisk og i propagandaøyemed, sier Karlsen til Dagbladet.

De siste dagene har det kommet motstridende meldinger om situasjonen i Soledar, men ISW konkluderer med at all tilgjengelig informasjon tyder på at ukrainske styrker ikke lenger opprettholder et organisert forsvar i byen.

DØMT: En russisk mobilisert soldat er nå dømt til å sone fem og et halvt år i en straffekoloni for å ha gått til angrep på en offiser i november 2022. Video: Twitter / AP Vis mer

- Ingen tvil

Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar uttaler at det pågår en intens russisk offensiv i Soledar og skriver at de harde kampene fortsetter.

- Dette er en vanskelig fase av krigen, men vi kommer til å vinne. Det er ingen tvil, uttaler hun.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer