IT-aksjene i fritt fall

Like før Tormod Hermansen skal introdusere Telenor på børs, massakreres IT-aksjer på verdens børser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går falt IT-indeksen på Oslo Børs med 5,1 prosent. Nasdaq-indeksen i New York, verdens toneangivende teknologiindeks, ramlet 4,03 prosent etter å ha stupt 5,3 prosent dagen før. Det lover ikke godt for dagens handel i IT-aksjer på Oslo Børs, selv om markedet som alltid er umulig å forutse.

Børsintroduksjonen av Telenor kommer på omtrent det verst tenkelige tidspunktet for selskapet.

Dumper prisen

Er du blant dem som før midnatt i går handlet Telenor-aksjer med rabatt, kan likevel kursraset vise seg å bli en ekstra bonus. Selv analytikere i meklerhusene som tilrettelegger salget tror nå at prisen på Telenor-aksjen kan bli satt under det såkalte prisintervallet på mellom 50 og 68 kroner.

- Sånn som utviklingen er nå, anser jeg det som sannsynlig at prisen havner på 40-tallet. Og da begynner det virkelig å bli billig, mener en analytiker, som vil være anonym.

Private investorer får i tillegg to kroner i rabatt per aksje, samt en gratis aksje for hver tiende de kjøper. Vel å merke hvis de ikke selger det første året.

- Er det ikke nå en fare for at hele børsintroduksjonen blir utsatt?

- En utsettelse sitter nok svært langt inne. Det viktigste nå er å unngå at børsintroduksjonen blir en fiasko sett fra kjøpernes side. Og sånn sett er ikke en lav prissetting noen katastrofe.

Skal opp igjen

Aksjestrateg Abby Joseph Cohen i Goldman Sachs tar børsraset med knusende ro. Hun opprettholder sin anbefaling om å ha mye teknologi- og telekomaksjer i porteføljen, og sier til Finanskanalen at prisingen i markedet nå er for lav.

Analytiker Frank Maaø i Karl Johan Fonds er enig: - Siden mars er verdien av aksjene på Nasdaq-indeksen nesten halvert. Det er mulig at uroen i markedet gjør at IT-sektoren skal ytterligere ned, men jeg er overbevist om at kursene vil stige igjen i løpet av neste år, sier Maaø.

Om IT-sektoren tar igjen hele fallet, er han mer usikker på.

- Internett, e-handel og forventningene til telekomsektoren ble hypet vel mye opp en periode. Markedet var ukritisk positive, men etter hvert trengte det nok inn en erkjennelse av at ikke alle prosjektene er like gode, mener Maaø.

BØRSRAS: Det er svært usikre tider for IT-aksjer, og det passer dårlig for Tormod Hermansen og Telenor, som nå går på børs.