IT-angst drar børsen ned

Aksjemarkedene er redd det kommer mer dårlig nytt fra teknologisektoren når resultatrapporteringene nå for alvor setter i gang. Oslo Børs er ikke skånet for angsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjekursene på Oslo Børs peker ned i formiddag i kjølvannet av et heller svakt marked for teknologiaksjer i USA i går og enda svakere i Europa i dag. Nok et resultatvarsel fra Cisco i går kveld samt ett fra Philips her i Europa i dag setter press på teknologiaksjene.

De øvrige aksjene er blandet, men kursfall i tungvektere som Tomra (ned 5,0%) og Norsk Hydro (ned 1,2%) trekker totalindeksen ned 1,3 prosent etter vel halvanen times handel.

Det er en generell avventende og delvis nervøs stemning foran en reke resultatrapporter denne uken. Intel sparker i gang 'moroa' etter børs i kveld. Så kommer IBM onsdag og ikke minst Microsoft torsdag, bare for å nevne de aller viktigste.

Her 'hjemme' la InFocus frem sitt resultat etter at Oslo Børs stengte for påsken onsdag. Resultatet på 27 cent per aksje i første kvartal var bedre enn forventningene, som lå på 23 til 25 cent. På den annen side var salget lavere enn ventet. Godt salg av høy-margin-produkter sikret imidlertid bra bunnlinje, men salget totalt var svakere.

Aksjen steg markert på resultatet onsdag og torsdag i det amerikanske aksjemarkedet, men falt tilbake i går og sluttet da på 163 kroner. I Oslo i dag ligger InFocus ned 2,5 prosent på 154 kroner. Det er trolig forventinger om en svak utvikling på Nasdaq i kveld som er årsaken til fallet.

Det er likevel interessante at selskapet nå dropper å gi anslag for inntjeningen i år. Finanskanalen har flere ganger påpekt at selskapet og markedet har vært i utakt når det gjelder forventningene for året. Når har selskapet droppet egne estimater, og dermed slipper det å komme med resultatvarsel. Det øker selvsagt risikoen. Det samme gjør lageroppbyggingen som skjedde i første kvartal, samt den fallende ordrereserven. Selskapet skal nå kutte kostnader og outsource produksjon.

InFocus er den mest omsatte aksjen på Oslo Børs tirsdag.

Dagens vinner er Ocean Rig, som fikk en kort kontrakt for sin rigg nummer to. Det er selvsagt positivt, men ennå gjenstår det å få kontrakt på rigg nummer én, som snart er ferdig. Det er viktigere, og risikoen i aksjen er dermed fortsatt svært høy.

Ocean Rig er opp 9,1 prosent til 46,9 kroner.

Telekom-relaterte selskaper er mest ned tirsdag. Nera faller 4,9 prosent til 33,4 kroner, mens Eltek er ned hele 7,3 prosent.

Mange av telekomoperatørene, som er sluttkundene for begge de nevnte selskapene, er under finansielt press. Morgan Stanley skriver i et notat at kursene på obligasjoner utstedt av telekom-operatører har steget i kurs fordi selskapene har flagget at de vil tenke mer på soliditet enn på investeringer. Det er imidlertid dårlig nytt for selskaper som Nera og Eltek.

Tomra faller 5,0 prosent til 141,5 kroner. I påskehelgen kom det tyske miljøverndepartementet med et negativt tilsvar til bryggeriindustrien og handelsstandens forslag om et alternativ til innføring av pant på engangsemballasje. Det betyr at regjeringen etter all sannsynlighet fortsatt vil fremme lovforslaget om pant på engangsemballasje i løpet av våren.

PGS er opp 2,5 prosent til 83,5 kroner etter at aksjen steg til 86 kroner i USA i går.

De europeiske aksjemarkedene er ned på bred front i formiddag. Også der er det telekom som er mest ned.