Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IT-ansatte gir etter for snokete sjefer

En av fem IT-sjefer har blitt bedt av sjefen om å gi innsyn i ansattes private e-post eller filer. Av disse har halvparten gitt sjefen innsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i en fersk undersøkelse utført av fagorganisasjonen for ingeniører og teknologer, NITO. Undersøkelsen viser at IT-sjefenes holdninger til å gi sjefen innsyn i private e-poster og filer bør gi Datatilsynet grunn til bekymring:

• 19 prosent av IT-sjefene har blitt bedt av sjefen om å gi innsyn i de ansattes private e-post eller filer.

• Av disse har halvparten gitt sjefen dette innsynet.

- Vi er overrasket og bekymret over at så mange er blitt bedt om å gi innsyn, og at så mange har gjort det, sier president i NITO, Marit Stykket.

Overgrep

Informasjonssjef i Datatilsynet, Ove Skåra, mener undersøkelsen gir grunn til bekymring.

- Hvis ansatte har vært del av prosessen der sjefen har kikket i privat e-post, er det greit. Har de ikke vært det, er det alvorlig. En sjef som ber en IT-medarbeider om å gjøre dette, stiller vedkommende i en voldsom interessekonflikt. Det er nok mange som oppfatter at de ikke har så mye valg, sier Skåra.

Han oppfordrer IT-ansatte til å skaffe seg grundig kjennskap om regelverket, og dokumentasjon dersom de gir innsyn i privat e-post.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Det er viktig at de vet at dette ikke er lov uten at den som blir sjekket gir sitt samtykke. Uansett bør sjekken dokumenteres med en skriftlig ordre. Man kan jo risikere å bli medskyldig i et overgrep fra sjefens side, sier Skåra.

Vil fremme krav

NITO-underøkelsen viser at IT-sjefenes bevissthet rundt lover og regler for innsyn i de ansattes e-post er alt annet enn overbevisende

• Mer enn 30 prosent av de spurte mener reglene ikke er godt nok kjent blant IT-personellet i sin egen bedrift.

• Mer enn 40 prosent synes ikke at arbeidsgiveren kjenner lover og regler godt nok.

• Nesten 40 prosent svarer at det ikke finnes egne retningslinjer for lagring av private dokumenter og e-poster på arbeidsplassens datautstyr.

- Vår erfaring er at det faktisk er et mindretall som kjenner retningslinjene, og at de i praksis ikke blir fulgt, sier Skåra.

NITO-presidenten ønsker nå å gjøre IT-sikkerhet til et hovedtema.

- Vi vil utarbeide en mal for våre tillitsvalgte, og ta kontakt med NHO for et større samarbeid. I forhandlingen med staten neste år vil vi fremme krav om klare retningslinjer for hva som er lov og ikke, sier Stykket.

307 personer ved private og offentlige arbeidsplasser har svart i NITO-undersøkelsen. Av disse er 74 prosent IT-sjefer eller sikkerhetsansvarlige. 26 prosent har en annen stilling i IT-avdelingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media