IT erstatter glad laks

Investorene lemper ut oppdrettsaksjer og kaster seg over teknologi. Pan Fish og Fjord Seafood faller kraftig, mens en rekke IT-aksjer stiger i kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder på at laksetoppen er nådd for denne gangen. Etter en kursoppgang på 50 prosent i løpet av de siste fem ukene har investorene tirsdag funnet ut at det er nok for denne gangen.

Timingen til analytiker Ottar Haugerud i Orkla Enskilda Securities kunne neppe vært bedre. Haugerud gikk i går ut med en salgsanbefaling på lakseaksjene Pan Fish og Fjord Seafood.

Investorene har dessuten fått med seg at innsidere i Fjord Seafood solgte en bråte med aksjer i går. Heller ikke det er noe godt tegn.

På kontinentet ser for øvrig det verste hysteriet rundt munn- og klovsyken ut til å gi seg. Det er ennå ikke registrert alvorlige utbrudd av sykdommen i noen andre land enn Storbritannia, og mediefokuseringen er trolig over toppen.

På den annen side kan nok forbruksmønsteret være endret for en rekke forbrukere og det lover jo godt for oppdretterne på lengre sikt.

Pan Fish faller med 7,1 prosent til 65 kroner, mens Fjord Seafood er ned 7,3 prosent til 43,40 kroenr.

I mangel av andre impulser har laks i en periode vært heftig etterspurt på Oslo Børs. Nå synes det som troen på at teknologiaksjen endelig har nådd bunnen begynner å bli utbredt, og IT-indeksen stiger igjen. IT-indeksen er klokken 10.55 opp 2,4 prosent og er desidert best av delindeksen så langt tirsdag.

Tandberg steg kraftig i går da kursen var opp 12 prosent til 88 kroner. Tandberg ble løftet av kursoppgang for Polycom før helgen. Mandag skrev for øvrig nyhetsbyrået TDN Finans at Tandberg øker markedsandelen i videokonferansemarkedet.

Tirsdag er Tandberg nok en gang kraftig opp på friskt volum. Kursen stiger med 4 prosent til 91,50 kroner og det er tre kvarters handel omsatt aksjer for nærmere 50 millioner kroner.

Opticom stiger for andre dag på rad. Kursen var opp 14 prosent mandag og etter tre kvarters handel tirsdag følger Opticom opp med ytterligere 9 prosent. Opticom handles til 558 kroner på Oslo Børs.

InFocus er også heftig omsatt og kursen tikker videre oppover mot 200 kronersmerket igjen. Tirsdag formiddag ligger InFocus i 190 kroner, og kursen har steget med 20 kroner siden fredag. Omsetningen utgjør 48 millioner kroner.

Før helgen sa forvalter Jan Eiler Fleischer i Gambak til Finanskanalen at han mener InFocus er billig på nåværende nivåer.

Eltek har også begynt å røre på seg etter at den amerikanske konkurrenten Power-One har snudd den leie kurstrenden i USA. Power-One steg med over 6 prosent på Nasdaq i går.

Eltek-kursen er opp drøye 3 prosent til 182,50 kroner.

Også indeksetunge Merkantildata stiger etter en lang periode med kurspress, og kursen ligger og vaker rundt 40 kroner igjen. Klokken 10.55 er kursen opp 3,7 prosent til 39,80 kroner.

I en rekke mindre teknologiaksjer er omsetningen tynnere, men kursoppgangen likevel betydelig. TeleComputing er for eksempel opp hele 6,3 prosent til 42 kroner, mens SensoNor stiger med hele 8,8 prosent til 13,60 kroner.

Tirsdagens vinner så langt er imidlertid Ugland Nordic Shipping som er opp 16,7 prosent til 140 kroner. Tirsdag morgen ble det klart at Teekay har 56 prosent av aksjene i UNS. Det kanadiske rederiet byr 140 kroner per aksje, og styret i Ugland Nordic Shipping anbefaler budet. Det er foreløpig uklart hva Rasmussen gruppen i Kristiansand vil gjøre med sin minoritetspost.

Totalindeksen på Oslo Børs ligger klokken 10.50 på 1.385,56 poeng som er opp 0,86 prosent fra mandag. På hovedlisten er det omsatt aksjer for til sammen hele 1,4 milliarder kroner etter at aksjer for totalt 930 millioner kroner i Ugland Nordic Shipping er krysset over børsen.