IT-fallet bremser opp

IT-aksjene startet rett ned torsdag morgen, men kursene har etterhvert tatt seg noe opp igjen. Etter nærmere halvannen times handel er IT-indeksen fortsatt i rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA har teknologiaksjene vært under press den siste tiden og Nasdaq har falt med om lag 10 prosent sidne 22. mai. Stadig flere frykter at juni, som er siste måneden fø rapporteringen av andre kvartal, kan bli urolig i aksjemarkedet, og især for aksjer i TMT-sektoren.

Nasdaq falt igjen i går, men utviklingen i handelen etter børs viste en svak oppgang.

I tråd med dette åpnet Oslo Børs kraftig ned, men utviklingen har tatt seg opp igjen i løpet av den første timen. Det var blodrødt i IT fra start, men også teknologiaksjene har tatt seg litt opp. Årsaken er først og fremst at Opticom og Merkantildata har snudd.

Traderne handler livlig i Opticom fra morgenen av torsdag og kursen stiger med 2 prosent til 719 kroner. Som vanlig er det intet nytt fra selskapet, men Opticom-Hubert har laget en minnebrukke i plast.

Merkantildata er opp en snau prosent til 23,30 kroner etter at aksjen har vært under alvorlig press den siste tiden.

I går nedjusterte Orkla Enskilda Securities fra kjøp til en svak kjøpsanbefaling (accumulate). Meglerhuset er blant Tom Adolfsens betrodde våpendragere, så dette er i grunnen ganske negativt. Det virker imidlertid som det meste ble tatt ut i går.

Som Finanskanalen antydet i kommentaren før børsåpning og i egen artikkel om Eltek, ramlet Eltek-kursen under 100 kroner fra start torsdag. På kurs 98 kroner mobiliserte kjøperne og kursen ble igjen løftet over hundrelappen. Klokken 11.15 handles Eltek igjen over 100 kroner, nærmere bestemt til kurs 102 kroner, noe som verdsetter Eltek til omlag 2,5 milliarder kroner.

Dagens laveste notering var den laveste i Eltek siden 10. februar.

Det har vært en lang og smertefull vei ned fra historisk toppnotering i september på kurs 425 kroner som verdsatte Eltek til over 10 milliarder kroner.

Eltek presses for tiden fra flere kanter. Du kan lese mer om dette ved å klikke her.

Ellers i TMT-sektoren faller Schibsted med 1,5 prosent til 96 kroner til tross for at streikefaren nå er over. På overtid klarte journalistene og arbeidsgiverne å komme frem til en tariffavtale. Schibsted er det selskapet som hadde blitt hardest rammet av en slik streik.

Dette forhindrer ikke at Schibsted-kursen faller til tross for at faren er over.

Fred. Olsen Energy falt kraftig fra åpning torsdag, men kursen har tatt seg opp utover dagen. Fred. Olsen handles til kurs 73,50 kroner som er uendret fra onsdag

I Smedvig A er kursutviklingen negativ og kursen er ned 1,1 prosent til 92 kroner. B-aksjen ligger imidlertid uendret på kurs 79 kroner. ProSafe er ned 2,3 prosent til 128 kroner

Aksjene i oljeservice-sektoren gikk dårlig i USA i går, og riggsektoren fikk mest juling.

DnB stiger igjen torsdag morgen etter et sammenhengende kursfall siden fusjonsinvitasjonen med Storebrand forrige mandag. Konsernsjef Svein Aaser har holdt foredrag på Norges Handelshøyskole hvor han tar til orde for at staten bør begrense sin stemmerett i finansinstitusjoner til 10 prosent.

I samme foredrag sier Aaser at Storebrands aksjonærer må få bestemme selskapets fremtid. What else is new!

DnB stiger med 1,3 prosent til 39,20 kroner.

Storebrand faller forøvrig med en femtiøring til 69 kroner uten at det er noe dramatikk i det. Etter de betydelige kursbevegelsene i Storebrand i forbindelse med at Sampo fremmet et bud forrige mandag, har kursen stabilisert seg og aksjen er siden den gang handlet i et smalt kursbånd mellom 68 og 70 kroner.

PhotoCure stiger videre torsdag. Aktiviteten i denne aksjen har tatt seg opp de seneste dagene og kursen stiger.

Nordea Securities besluttet i forrige uke å ta mer risiko i sin ukeportefølje og anbefalte sine kunder å kjøpe Photocure i forkant av en serie med positive meldinger. Så langt har anbefalingen vært en god investering. Photocure sluttet torsdag i forrige uke på kurs 97 kroner. I dag handles aksjen til 107 kroner, tilsvarende en oppgang på 10 prosent.

Frontline ligger også på vinnerlisten etter at amerikanske lagertall i går viste en lagernedbygging, mens analytikerne hadde ventet en oppbygging. Dermed kan det ligge an til høyere skipninger og dette presser kursen opp.

Frontline handles til kurs 192,50 kroner, opp en halv prosent fra onsdag. Frontline har imidlertid vært handlet helt oppe i 196 kroner.

Omsetningen etter halvannen times handel viser hele 3,8 milliarder kroner. Handelen er imidlertid ikke reell ettersom meglerhuset Orkla Enskilda Securities har krysset en rekke store aksjeposter i en haug av selskaper.

Hovedindeksen er ned 0,4 prosent til 191,27 poeng