IT-festen avlyst?

Lenge var det duket for en skikkelig IT-fest fredag, men festhumøret fikk seg en knekk etter at et amerikansk nettverksselskap varslet dårlige tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatvarslenes tid er ikke over. Optimismen som i går ble tent av at Intel faktisk klarer å nå de kraftig nedjusterte estimatene, fikk seg en alvorlig smell da det amerikanske nettverksselskapet Juniper Networks i dag kuttet sine inntektsforventninger for andre kvartal med en tredjedel.

Finanskanalen advarte allerede for et par uker siden mot juni som er siste måned for rapportering for andre kvartal. Denne uken har sesongen for resultatvarsel startet for fullt, og det skaper uro hos kjøpsivrige IT-investorer.

Den amerikanske investeringsbanken Salomon Smith Barney opererer med estimat som tilsier at aggregert fortjeneste per aksje for det brede aksjemarkedet i USA, representert ved selskapene som inngår i S&P 500-indeksen, vil falle 5,7 prosent i 2001.

I går kveld varslet imidlertid investeringsbanken at deres estimater, som liggerer lavere enn Wall Streets konsensus, kan være for høye. Dette er basert på de faktiske tallene for første kvartal og de signaler som er gitt om andre kvartal.

'Andre kvartal 2001 kan vise en nedgang på 15 prosent fra tilsvarende kvartal ifjor for S&P 500, det er ikke langt fra fallene man så på bunnen i den siste resesjonen', heter det i analysen. Dermed ligger det an til en revisjon av estimatene for 2001 og 2002.

I månedsrapporten til DnB Investor går det frem at forvaltningsselskapet har nedjustert teknologisektoren, etter en oppgradering av sektoren så sent som i april.

Resultatvarslene har også satt sitt preg på Oslo Børs denne uken, og både Eltek og Nera har vært i investorenes søkelys.

Fredag var IT-aksjene opp som en bjørn fra start, men Junipers resultatvarsel sendte sektoren ned som en skinnfell utpå ettermiddagen. Ellers ble handelen dominert av solid aktivitet i Norsk Hydro.

Ved børsslutt hadde totalindeksen lagt på seg 0,16 prosent til 1.385,94 poeng, mens hovedindeksen steg 0,22 prosent til 202,41 poeng. Klikk her for en oversikt over selskapenes betydning i hovedindeksen . Oppgang var tilsvarende for IT-indeksen. Omsetningen på hovedlisten utgjorde 2.187 millioner kroner.

Mens Statoil gjør sitt ytterste for å tiltrekke seg nye investorer, jobber Norsk Hydro for harde livet med å minne investorene på at også de er på Oslo Børs. Det var lenge fryktet at Norsk Hydro ville få en tung start på juni da institusjonelle investorer ville vekte seg ned i Hydro og opp i Statoil.

Hydro har lykkes med å motvirke det negative presset ved å kjøpe tilbake egne aksjer. Men også arbeidet med å pleie investormiljøene har bidratt positivt. I dag deltok selskapet på en energikonferanse arrangert av investeringsbanken Credit Suisse First Boston i London. Det ser ut til at konferansedeltagerne likte det de hørte.

Hydro endte dagen som den dominerende aksjen på Oslo Børs med en omsetning på friske 602 millioner kroner, sannsynligvis godt hjulpet av nye tilbakekjøp. Kursen endte opp 0,9 prosent til 392,50 kroner.

Eltek-kursen har falt 47 prosent de ni siste dagene på Oslo Børs. Selskapet sitter igjen ribbet for tillitt etter onsdagens resultatvarsel. Dagens fall utgjorde 'bare' 6 prosent til 63 kroner. På hver av de tre foregående har Eltek falt i overkant av 10 prosent.

Analytikerne har i lang tid vært skeptiske til selskapet, og onsdagens resultatvarsl stakk hull på verkebyllen. Nå hersker det usikkerhet om hvor langt ned aksjen skal. Eltek-sjefen Morten Angelil varslet i dag at toppen ble nådd i 2000, og det hjelper ikke på kursutviklingen at spekulasjonene om en emisjon tiltar i styrke.

DnB Markets har nedjustert sin anbefaling til hold fra kjøp.

Neras resultatvarsel kom i går , uten at det ga store kursutslag. Sannsynligvis tolkes nedtoningen av bredbåndssatsningen som positivt av analytikerne. Aksjen endte i dag opp 0,3 prosent til 29,70 kroner.

Opticom sluttet uendret på 588 kroner, mens Telenor og InFocus steg henholdsvis 1 og 0,6 prosent. Merkantildata var blant aksjene som tok av fra start i dag, men som tilslutt endte dagen med en oppgang på kun 0,5 prosent til 20,50 kroner.

Også tankaksjene startet dagen positivt, men med en stri strøm av negative nyheter de seneste dagen, er det lite som støtter opp under sektoren annet enn amerikanske fond som er ute etter å beskytte sine investeringer. For Frontline endte det med et fall på 3 prosent til 197 kroner. Bergesen A falt 0,7 prosent til 204,50 kroner.

Nye signaler fra OPEC er heller ikke gode nyheter for tankaksjene.

Bergesen d.y. har den senere tiden redusert eksponeringen mot tank kraftig, og med en solid gevinst. Samtidig som utsiktene for tankmarkedet fremstår som stadig mer usikre, er det mye som tyder på at Bergesens posisjon i gassmarkedet kan gi god uttelling fremover. Stadig flere analytikere begynner ihvertfall nå å kjøre dette caset .

PGS sluttet opp 1,8 prosent til 113,50 kroner til tross for et nytt fall for offshoreaksjene i USA.

  • Tomra steg 0,3 prosent til 167,50 kroner. Det kan imidlertid bli en tung dag for Tomra mandag etter at det tyske konkurransetilsynet har begynt å protestere mot den nye panteordningen