Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IT-giganter går sammen for å knuse IS' propagandamaskin

Facebook, Twitter, Microsoft og Youtube går sammen for å knuse terror-propaganda.

PÅ SOSIALE MEDIER: I en forskningsrapport som kom ut fra det anerkjente Brookings institute i fjor, gikk det fram at minst 45 000 Twitter-kontoer hadde bånd til, eller styres av, IS. Flere av dem ble hver fulgt av over 50 000 mennesker.
PÅ SOSIALE MEDIER: I en forskningsrapport som kom ut fra det anerkjente Brookings institute i fjor, gikk det fram at minst 45 000 Twitter-kontoer hadde bånd til, eller styres av, IS. Flere av dem ble hver fulgt av over 50 000 mennesker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire av verdens største IT-selskaper har blitt enige om å samarbeide om å lage en felles database, i et forsøk på å finne og fjerne terrorpropaganda, melder Deutsche Welle.

- Vi håper dette samarbeidet vil føre til bedre effektivitet i vår jobb med å håndheve våre retningslinjer - i et forsøk på å begrenset terror-innhold fra å komme ut på nettet, skriver de tre selskapene i en felles uttalelse.

Målet er først og fremst å fjerne voldelige bilder som viser terrorisme og rekrutteringsvideoer- og bilder for terrororganisasjoner.

Sosiale medier har de siste åra i stor grad blitt brukt til å rekruttere tilhengere. Den såkalte Islamske Staten (IS) har vært spesielt aktiv på sosiale medier, i et forsøk på å rekruttere nye tilhengere.

Minst 45 000 Twitter-kontoer knyttet til IS

Jihadistene var tidlig ute på internett, og har lyktes med å rekruttere teknisk dyktige folk. De er gode på kryptering, og de er gode på sosiale medier.

- LITEN KJERNE: Terrorforsker Petter Nesser mener det er en liten kjerne av jihadister som står bak det meste av islamistisk terrorisme i Europa i dag. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
- LITEN KJERNE: Terrorforsker Petter Nesser mener det er en liten kjerne av jihadister som står bak det meste av islamistisk terrorisme i Europa i dag. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- I 2008 ble en del av jihadistenes egne nettsteder oppdaget og stengt, av hvem vet vi ikke, men de måtte da finne nye kanaler for å spre budskapet, og tok i bruk blant annet Twitter og Facebook, sa terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet tidligere i år.

I en forskningsrapport som kom ut fra det anerkjente Brookings institute i 2015, kom det fram at minst 45 000 Twitter-kontoer hadde bånd til, eller styres av, IS. Flere av dem ble hver fulgt av over 50 000 mennesker.

Lett tilgjengelig

Både Twitter, Facebook og Youtube har i lengre tid hatt egne folk som jobber med å luke ut terrorpropaganda. Selskapene har likevel fått krass kritikk for å ikke jobbe raskt nok, skriver DW.

- Siden midten av 2015 har vi stengt mer enn 360 000 kontoer for brudd på Twitters retningslinjer om voldelige trusler og promotering av terrorisme, sier Twitter-talsperson Sinead McSweeney.

DESPERATE?: I IS sin 20 minutter lange propagandavideo viser de blant annet bilder fra Melbourne i Australia. Dagbladet har klippet bort store deler av videoen. Vis mer

Ifølge Nesser fortsetter propagandaen å være forholdsvis lett tilgjengelig, på andre plattformer og chattegrupper. Den er også blitt mer vestliggjort, blant annet ved at jihadistene snakker engelsk eller andre europeiske språk.

Det nye samarbeidet, som vil bli igangsatt i begynnelsen av 2017, har som mål å takle den «mest åpenbare» propagandaen som spres av terrorgrupper på nett.

- Vi kommer til å følge opp det mest åpenbare alvorlige innholdet som deles på nettet. Det gjelder rekrutteringsvideoer og videoer som viser halshogging, altså videoer som trolig strider mot alle selskapenes retningslinjer for hva slags innhold man kan dele, sier Sally Aldous, en talsperson for Facebook, om det nye samarbeidet.

- Hører ikke hjemme

I mai i år ble det kjent at de fire selskapene har lovet EU å fjerne hatefulle ytringer på sosiale medier innen et døgn etter at de har mottatt en klage.

Avtalen kom etter at Europeiske myndigheter i flere måneder hadde forsøkt å få sosiale medier til å slå ned på rasisme i kjølvannet av flyktningkrisen.

- Fjerning av hatefulle ytringer er også viktig fordi terrorgrupper bruker sosiale medier til å radikalisere unge, sa EUs justiskommissær Vera Jourova den gang.

De fire amerikanske IT-gigantene, som sluttet opp om de nye retningslinjene, lovet også å lære opp sine ansatte til å håndtere denne typen saker.

- Hatefull oppførsel hører ikke hjemme på Twitter, sa Karen White fra Twitter i en uttalelse den gang.

- Det er en klar forskjell mellom ytringsfrihet og oppførsel som oppfordrer til vold og hat, la hun til.

EKSKLUSIVT FRA CNN: På innsida av et fengsel i Nord- Irak, sitter det tusen fanger, alle beskyldt for å være tilknyttet terrorgruppa IS. Her møter vi tre av dem, som ikke lenger vil assosieres med IS. Video: CNN. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling