- IT-mann drept i mistenkelig trafikkulykke

Var mannen som skal ha lekket at Ahmadinejad tapte valget. Motstanden fortsetter.

GIR SEG IKKE: Mir Hossein Mousavis tilhengere er overbevist om at presidentvalget sist fredag, der sittende Mahmoud Ahmadinejad, vant en klar seier, var manipulert. De krever resultatet omgjort. Foto: YOUR VIEW/REUTERS/SCANPIX
GIR SEG IKKE: Mir Hossein Mousavis tilhengere er overbevist om at presidentvalget sist fredag, der sittende Mahmoud Ahmadinejad, vant en klar seier, var manipulert. De krever resultatet omgjort. Foto: YOUR VIEW/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Opptøyene i Iran pågår nå for femte dagen på rad — og det er ingenting som tyder på at gemyttene er i ferd med å roe seg:

Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi har i dag bedt folk møte opp til nye demonstrasjoner på gatene og i moskeene, i protest mot helgas valgresultat, som han bestemt mener er manipulert av de sittende myndighetene. I dagens demonstrasjoner ønsker Mousavi at alle er kledd i svart, for å sørge over de drepte, skriver The Guardian.

Det er ventet at store folkemengder vil følge oppfordringen. I går bar Irans fotballandslag grønne armbind og armbånd under bortekampen mot Sør-Korea i Seoul. Dette oppfattes som en støtteerklæring til Mousavi og opposisjonen.

Invitasjon
Samtidig har Vokterrådet i Iran invitert Mousavi og de to andre tapende presidentkandidatene til et møte, melder statlig radio. De tre har i sin offisielle klage til rådet innrapportert i alt 646 uregelmessigheter ved valget sist fredag, melder flere medier i dag.

Nå er de invitert til å diskutere klagene med Vokterrådet på et møte lørdag. Ifølge en talsmann har det mektige og konservative rådet også begynt en nøye gjennomgang av klagene.

Men Mousavi, som var sittende president Mahmoud Ahmadinejads fremste motkandidat, fester ikke lit til opptellingen og krever omvalg.

Irans fryktede islamske Basij-milits, de såkalte hvitskjortene, er i morgen invitert til å delta i fredagsbønnen sammen med Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, melder NTB.

Militsmedlemmer anklages for å ha gått løs på demonstranter med stokker. De skal også ha vært involvert i drapet på flere studenter på et internat søndag.

Men i Irans religiøse maktapparat har militsen stor respekt, og nå ønskes de altså spesielt velkommen til fredagsbønnen med landet øverste ayatolla.

Opposisjonen knebles
Siden opptøyene rundt det offisielle valgresultatet startet, er det blitt rapportert om en rekke anslag fra myndighetene mot kjente opposisjonelle og andre som har falt i unåde i prosessen; minst 500 aktivister, ledende opposisjonspolitikere, journalister og studenter er arrestert. Et ukjent antall mennesker skal være drept.

- Etterretnings-
departementet har identifisert og anholdt en del av hovedaktørene bak de seinere dagers vandalisme i Teheran, uttalte etterretningsminister Gholamhossein Mohseni Ejei i en uttalelse som ble gjengitt på statlig TV, skriver Al-Jazeera.

Mohammad Asgari, som til nå har vært ansvarlig for datanettverket i Irans innenriksdepartement, ble ifølge ubekreftede meldinger drept i en «mistenkelig bilulykke» ifølge den britiske avisa The Guardians kilder. Asgari skal ha vært mannen som lekket at valget forrige fredag var manipulert, og at Ahmadinejad slett ikke vant.

DEN EGENTLIGE VINNEREN?: Reformvennlige Mir Hossein Mousavi og hans tilhengere hevder at han er valgets riktige vinner. Her den tidligere statsministeren mens han avgir sin stemme sist fredag. Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/SCANPIX
DEN EGENTLIGE VINNEREN?: Reformvennlige Mir Hossein Mousavi og hans tilhengere hevder at han er valgets riktige vinner. Her den tidligere statsministeren mens han avgir sin stemme sist fredag. Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Saeed Hajarian, en tidligere rådgiver for tidligere president Mohammad Khatami og en uttalt støttespiller for Mousavi, ble arrestert i går, Man frykter for mannens helse, siden han er sterkt pleietrengende etter et attentatforsøk for ni år siden.

Tidligere utenriksminister Ibrahim Yazdi ble i går dratt ut av sykesenga og arrestert av paramilitære Basij-styrker. Siden har ingen hørt et knyst fra ham. Yazdi er kreftsyk og trenger kontinuerlig medisinsk overvåking. Han var innlagt på et sykehus for undersøkelser da han ble tatt.

78-åringen, som leder partiet Irans Frihetsbevegelse, har lenge ligget tynt an som motstander av president Ahmadinejad. Da Dagbladet møtte ham i oktober 2007, uttrykte han optimisme for et framtidig Iran:

- Iran vil til slutt bli et demokrati, det er jeg sikker på. Men vi må ha tålmodighet, det er mange dypt religiøse mennesker her som mener demokrati er blasfemi.

Barna hans frykter at den kreftsyke faren blir mishandlet av myndighetene.

Splittelse
Som et tegn på splittelse i Irans lederskap beordret innenriksdepartementet i dag en gransking etter det angivelig blodige angrepet mot studenter ved universitetet i Teheran og Shiraz. I går gikk Ali Larijani, parlamentets karismatiske speaker, ut og fordømte angrepet.

Nettsteder som Facebook, YouTube og Twitter har stått sentralt i å få ut opplysninger og materiale ut fra det mer og mer lukkede landet. Myndighetene har, stort sett fåfengt, prøvd å slå ned på datastrømmen, delvis ved sperring, delvis ved trusler. Så seint som i dag har Revolusjonsgarden advart bloggere og andre mot å la stoff som kan «skape spenninger», ligge ute, ifølge AP.

I går forbød dessuten myndighetene internasjonale pressefolk å forlate kontoret for å rapportere om det som foregår på gateplan. Ingen reportere har fått journalistvisaene fornyet.

I går skal dessuten milits ha gått løs på boliger tilhørende Mousavi-støttespillere i bydelen Gheitarieh. Samtidig truer en ledende aktor i provinsen Isfahan om at demonstrantene risikerer dødsstraff.

DRATT UT AV SYKESENGA: Den tidligere utenriksministeren Ibrahim Yazdi (78) ble dratt ut av sykehussenga og arrestert av paramilitære styrker. Han var innlagt til rutinesjekk på grunn av sin kreftsykdom. Her fra et møte med Dagbladet i 2007. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
DRATT UT AV SYKESENGA: Den tidligere utenriksministeren Ibrahim Yazdi (78) ble dratt ut av sykehussenga og arrestert av paramilitære styrker. Han var innlagt til rutinesjekk på grunn av sin kreftsykdom. Her fra et møte med Dagbladet i 2007. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer