IT no moro

Fredagens resultatvarsler kan bære bud om trøbbel for maskinvareprodusentene. I så fall må IT-investorene gjøre seg klare for mer kursnedgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kom nok en bølge med resultatvarsler i USA og kursene raste på den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Fredag var det halvlederprodusenten Advanced Micro Devices, som er nest største produsent av mikrochips, samt datalagringsselskapet EMC sin tur til å sende ut resultatvarsler i USA.

Resultatvarslene er dårlige nyheter for maskinvareprodusentene og kan være en tidlig indikasjon på hva vi har i vente.

Her i Norge er det særlig InFocus som har en svært god samvariasjon med hardware-indeksen i USA. Dersom vi nå får en bølge av resultatvarsler fra Compaq, Dell m.fl. vil det klart virke neagtivt inn på kursutviklingen i InFocus.

InFocus legger for øvrig frem tall for andre kvartal førstkommende torsdag. Vanligvis publiserers tallene rundt klokken 14. Ifølge estimater innhentet av Reuters er det ventet driftsinntekter på 220 millioner dollar i andre kvartal. Driftsresultatet er ventet å ende på 22,3 millioner i kvartalet, mens resultat før og etter skatt ventes å bli 23,7 og 16,5 millioner dollar i andre kvartal.

Her i Norge starter for alvor rapporteringen for andre kvartal denne uken. Onsdag legger Tandberg Television frem tall for andre kvartaler, mens navnebror Tandberg skal i ilden torsdag, samme dag som InFocus.

Dermed vil det være sterkt fokus på en rekke av de viktige IT-aksjene på Oslo Børs denne uken.

En oversikt i Finansavisen mandag viser for øvrig at estimatene for IT-selskapene (eksklusive Telenor) er halvert i løpet av andre kvartal. Det viser med all mulig tydelighet hvilke tøffe tider denne sektoren har vært gjennom.

Effekten kan leses av kursutviklingen. Er du i tvil om hvor vondt det føles, bare spør aksjonærene i Eltek!

Eltek var under alvorlig kryssild i juni, men juli har heller ikke begynt lovende. I forrige uke ble aksjer innen telecom equipment rammet hardt etter resultatvarselet fra britiske Marconi.

Verst gikk det selvsagt utover Marconi selv der kursen ble halvert på én dag. Problemene ser imidlertid ikke ut til å være over: Sent fredag trakk visekonsernsjef John Mayo seg fra sin stilling.

I tillegg falt den amerikanske Eltek-konkurrenten Power-One med 6-7 prosent i USA fredag.

Dette gir til sammen ytterligere press på Eltek, selv om mye allerede er tatt ut på nedsiden for denne tidligere yndlingsaksjen.

Denne uken byr som vanlig på en rekke mer eller mindre viktige nøkkeltall fra USA. Torsdag er det jobless claims og fredag fremlegges tall for detaljhandelen og University og Michigans indeks som måler tiltroen til amerikansk økonomi.

Særlig tall for detaljhandelen er viktig siden amerikanernes forbruk utgjør to tredeler av bruttonasjonalprodukt, og detaljhandelen til nå har klart å forhindre økonomien å gå inn i en resesjon. Fredagens sysselsettingstall viser at bunnen ennå ikke er nådd for amerikansk økonomi.

Uken vil forøvrig gi en endelig avklaring på hvordan det går med Sampos bud på Storebrand. Slik det ser ut i dag ser det ut til at DnB vil lykkes i å blokkere budet, men ingenting er avgjort før budfristen går ut.

I Europa er åpningen mandag uregelmessig: FTSE-100 i London er klokken 09.17 ned 0,36 prosent, mens Xetra DAX i Franfurt og CAC 40 i Paris begge er opp om lag 0,5 prosent.