IT og offshore stiger

Det er bred oppgang på Oslo Børs torsdag. Både teknologi- og offshore-aksjene stiger. RCL er mest omsatt og kursen stiger med 3 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalindeksen på Oslo Børs stiger med 0,5 prosent til 1.401,51 poeng. Både teknologi- og offshoreaksjene stiger i kurs torsdag.

Analysesjef Morten Sundstø i Fearnley Fonds anbefaler blant annet offshore og selektive teknologaksjer.

RCL stiger i kjølvannet av Carnivals telefonkonferanse onsdag. Carnival bekreftet at bookingen så langt i år er god. Samtidig opprettholder selskapet forventningen om uendret netto yield i år. Alt i alt var Carnival-ledelsen forsiktige optimister på gårsdagens presentasjoner, og cruise-aksjene steg i USA.

Omregnet til norske kroner stengte RCL på 253,40 kroner i USA i går. RCL legger seg på rundt 250 kroner på Oslo Børs torsdag formiddag.

Subsea steg bra i USA anført av Horizon og Stolt Offshore. Sistnevnte steg over 15 prosent og kursen er kraftig opp siden begynnelsen av året. Stolt Offshore er opp 8,9 prosent til 135 kroner. Stolt-Nielsen stiger også bra torsdag. Kursen er opp hele 7,3 prosent på høyt volum og Stolt-Nielsen handles klokken 11.10 til kurs 147 kroner.

Også Søndenfjeldske opererer innen subsea og selskapet er i bra driv torsdag. Kursen stiger 3,4 prosent til 36,80 kroner En rekke selskaper har lagt frem regnskapstall i morgentimene. Norske Skog la frem sitt årsresultat og resultat før skatt ble noe lavere enn ventet. Konsernsjef Jan Reinås opplyste på presentasjonen at avviket er knyttet til valutasikringer og enkelte oppgjørsdisposisjoner.

- Når vi kommer til resultat etter skatt og utbyttegrunnlag, så er dette utjevnet, uttalte Reinås på presentasjonen.

Viktigere for kursutviklingen fremover er imidlertid selskapets utsikter for 2001. Norske Skog lover bedre resultater i 2001. På Norske Skogs såkalte Capital Markets Day har selskapet dessuten opplyst at styret foreslår en sammenslåing av aksjeklassene, en aksjesplitt samt salg av aksjeposten i Moelven. Dette er alle aksjonærvennlige tiltak som bør hjelpe legge grunnlag for en hyggelig kursutvikling fremover. Norske Skog A er opp tre kroner.

TGS Nopec slår nok en gang analytikernes forventninger og markedet svarer med å sende kursen opp med 3 prosent til 136,50 kroner. TGS venter gode utsikter for seismikk i 2001.

Seint i går kveld rykket PGS ut med melding om at COO Bjarte Bruheim trekker seg. Meldingen gir små kursutslag for PGS og kursen stiger med bare 1 krone til 83 kroner.

Norman stiger 4 prosent på fremleggelse av resultat for år 2000. Resultatet viser underskudd, men ifølge Norman-sjef Bjørn Fosli var aktiviteten i desember svært bra. Norman venter dessuten en gjennomsnittlig topplinjevekst på 30-40 prosent over de neste årene.

Vmetro har også lagt frem resultat i morgentimene torsdag. Vmetro vokser videre, men investorene løper ikke akkurat skoene av seg. Klokken 11.10 er det kun omsatt 1.400 aksjer og kursen faller med 2 kroner til 123 kroner.

Avantor er høyt opp på omsetningslisten etter at Norske Liv har solgt seg ut av eiendomsselskapet. Norske Liv har solgt nærmere 2,5 millioner aksjer til kurs 45 kroner. Aksjeposten utgjør 12,19 prosent av utestående aksjer i Avantor.

Blant de 25 mest omsatte selskapene er det kun Orkla, DnB, Telenor, Frontline og Eltek som er ned. Eltek-konkurrenten Power-One falt med over 15 prosent i USA i går etter kursras for teknologigiganten Cisco Systems.

Lenger ned på listen finner vi StepStone som tirsdag formiddag ligger nær årsbunnen.